Chiapudding med banan. Och om kanel.

Kanel är en grej som jag har funderat på. Jag “rör mig” mycket i utländska histamingrupper och -forum och det verkar vara som om det är ffa vi här uppe i norden som har problem med kanel. Ni vet, det är ju inte direkt ovanligt att barn blir rödpricka runt munnen när de äter kanel. I Tyskland verkar ekologisk kanel fungera bra och längre ner på kartan är kanel inte något nämnvärt problem. Och nu tror jag att jag vet, varför! Den kanel som vi har här uppe är ffa kassiakanel, den innehåller bl.a. högre halter kumarin än den hög kvalitativa ceylonkanelen. Här skriver livsmedelsverket lite om kanel och kumarin.

När det gäller kanel och histaminintolerans tror jag inte att det är kumarin som är huvudboven utan att kassiakanelen helt enkelt är av lägre kvalitet, mindre fräsch, kanske förorenad, äldre,… än den äkta ceylonkanelen. Antagligen är det en kombination. Jag beställde i alla fall ekologisk ceylonkanel på iHerb och den tål vi jättebra. Smakmässigt är det en stor skillnad, den riktiga kanelen är sötare och mildare. Numera har jag hittat riktig ceylonkanel på Ica Maxi.

Så, det var det om kanel, nu till dagens frukost: chiapudding med banan. Jag vet, det ser inte superaptitligt ut men jag lovar att det är jättejättejättegott. Det finns inget smidigare, en annan favorit är en chiavariant med blåbär och granatäppelkärnor.

Chia banana pudding with ceylon cinnamon

2,5 dl mjölk av det slag du tål
1 liten banan (åt det omogna hållet, av histaminskäl)
3 dadlar, utan kärna
3 msk chiafrön
1 msk hampafrön
1 tsk kanel (om du tål, strunta annars i det (eller byt ut mot vaniljpulver om du tål det))
en nypa salt
hampafrön som topping

Mixa alla ingredienser och fyll i en burk som kan förslutas tätt. Ställ i kylskåpet och låt stå över natt. Ta ut på morgonen och ät.

Två riskakor med hårdkokt ägg satte jag också i mig.

Några fler kanellänkar, bl a om kanelens antiinflammatoriska effekt:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
http://www.greenmedinfo.com/blog/6-healthy-reasons-eat-more-real-cinnamon-not-its-cousin

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply