Favoritfrukosten med lite histamintänk

Detta är min favoritfrukost just nu. I en tidigare variant gjorde jag den med hampafrön men nu är vi inne på att lägga till mandlar lite här och där så nu blev det så. Mandlar är en 1a och “tåls bra i små mängder”. Enligt SIGHI kan de orsaka sömnbesvär men det har jag inte märkt något av. De är en bra källa till histaminsänkande magnesium som vi nu har testat att introducera ett tag, och det har gått jättebra.

Så länge man inte har problem med mjölkprodukter rent allmänt tåls Keso/cottage cheese, som är en grynig färskost, i regel också bra så länge man – som alltid – väljer naturella produkter. Om man vill titta på SIGHI så listas inte cottage cheese, men däremot farmer’s cheese (som är pressad cottage cheese) och den är 0ad.

Äpple kan vara lite lurigt under pollentider eftersom en del korsreagerar på äpple. Och för det måste man inte vara mätbart pollenallergisk. Som histaminintolerant är man ofta “bara” överkänslig – man får allergiliknande reaktioner av pollen och korsallergen utan att man kan konstatera allergi via allergiprov. I början av pollensäsongen fick Lillebror plötsligt och för första gången starka reaktioner på äpple men nu fungerar små mängder. Till honom gör jag denna frukost dock fortfarande med päron istället för äpple, så det kan vara en idé om du tål päron bättre. Då är ett tips också att ta kardemumma istället för kanel, för päron + kardemumma = sant. 😀

Cottage cheese with apple for quercetin and almonds for histamine lowering magnesium

1 grönt äpple, tärnat
2-3 sötmandlar
150 g keso
lite ceylonkanel (inte cassiakanel)

Skala äpplet om du vill, jag låter skalet sitta på eftersom det ofta är direkt under skalet som de mastcellsstabiliserande quercetinnivåerna är högst. Dessa sjunker visserligen under uppvärmning men jag inbillar mig att om de är höga från början borde en del finnas kvar.

Tärna äpplet och pudra med kanel (inte cassiakanel). Mikra i 1-2 minuter.

Lägg så mycket cottage cheese som du vill ha i en skål, fördela de varma äppeltärningarna ovanpå och toppa med några hackade mandlar.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply