Ghee, klarat smör

Photo Collage Maker_UX7rwD

Idag har jag gjort något jag har velat testa ett bra tag: ghee.

När det gäller oljor/fetter rekommenderar HIT-köket kokosolja och olivolja. Jag minns ärligt talat inte varför men jag tror att det bl.a. går att läsa på den kanadensiska mastocytosföreningens sida. Men sen finns det som sagt ghee, klarat smör, som är stort utomlands och används för att steka i för att det tål höga temperaturer och ger en underbart nötig smak. Kortfattat är ghee smör som har sjudit så länge att du kan separera det rena smörfettet. Det finns de som hävdar att mjölkproteinallergiker tål ghee eftersom allergenet har tagits bort men det skulle jag inte lita fullt ut på. Det kan alltid finnas spår. Men det går att göra en laktosfri variant – genom att ta laktosfritt smör.

Jag har alltid tänkt att det är jättemeckigt att göra eget (smält, sjud, skumma av, sila,…) men sen hittade jag ett recept med tydliga bilder och det visade sig vara hur enkelt som helst! Och allt du behöver är smör! Eftersom jag följde receptet till punkt och pricka får ni direktlänken istället. Jag kommer att smörsteka en hel del den kommande tiden!

http://www.recepthjalpen.se/articles_ghee.php

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply