Glutenfri, låg-histamin-pizza

Note to self: skapa en kategori för pizzor.

Jag hade utlovat kycklingpizza till middag igår så det fick det ju lov att bli. Jag hade tänkt skippa osten eftersom mozzarella är det säkraste kortet, men kidsen gillar den inte – men så slog det mig: riven mozzarellaost! Den ser ut som vilken ost som helst och är inte långlagrad (långlagrad ost går bort i låg-histamin-köket).

Jag gjorde två formar, en åkte in i frysen för att ha snabbmat någon annan dag. Kidsen var väldigt nöjda. Hade det bara varit jag hade jag haft i lite mer vitlök och strött lite mer oregano på osten men det var helt klart ätbart ändå. Fördelen med pizza är ju att man kan göra lite som man vill.

Glutenfree low-histamine pizza

Botten
1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
2 msk fiberhusk (ta 4 msk pofiber om du inte tål fiberhusk)
en nypa salt
en nypa hjorthornssalt (eller 1 tsk bakpulver)
1 ägg
0,5 dl olivolja
2 dl mjölk (som du tål)
1 msk oregano

Tomatsås
150 g gula tomater (eller gröna)
1 gul paprika
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 gul lök
en nypa salt

Topping
kyckling (bitar kokade i buljong med extra gurkmeja)
äpple, skalat och tärnat
mozzarellaost, riven

Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med botten.
Blanda de torra ingredienserna i en skål och de blöta i en annan.
Blanda ingredienserna.

Fördela smeten på bakplåtspapper eller en oljad form och grädda i ca 10 minuter. Grädda längre om du vill ha en krispigare botten, jag vet dock inte hur länge. Mina kids gillar den mjuka panpizza-varianten mer en stenugnsbakad, krispig pizza…
Ta ut botten ur ugnen och ställ åt sidan.

Gör tomatsåsen = kör alla ingredienser i en blender eller mixer.

Bred ut tomatsåsen på pizzabotten.

Toppa med vad du vill. Här blev det kyckling och äpple. Och riven mozzarella som sagt.

Grädda i ca 15 minuter (håll koll på osten).

Låt svalna lite och njut.

Om du vill ha en lite rödare tomatsås så kan du mixa i en liten bit rödbeta. Det krävs verkligen ingen stor bit, annars är risken stor att rödbetssmaken tar över.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply