Årets julköttbullar med sötpotatis

Årets julköttbullar blev också ett experiment – jag har aldrig använt mosad sötpotatis innan. De blev saftiga och jättegoda, vilket jag dock tror inte enbart beror på sötpotatisen utan antagligen främst på att jag kokar dem lite snabbt i hemgjord buljong (som jag spetsade med en pressad vitlöksklyfta). 80 köttabullar blev det men det beror så klart på hur stora/små man gör dem.

Christman meatballs

1100 g nötfärs (så färsk ni bara kan få tag på; p g a köttfärsens många ytor är den extra känslig för ythistamin)
2 ägg
1,5 dl gul lök, hackad
1,5 dl sötpotatismos
1 dl grädde (40%, UTAN karragenan)
3 tsk salt
3 tsk ingefära
2 tsk timjan

hemgjord buljong
vitlöksklyfta

lite smör eller fett av det slag du tål, att steka i

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala, hacka och fräs löken så att den blir genomskinlig och mjuk.
Skala och ångkoka och mosa sötpotatisen.
Låt lök och sötpotatis svalna. (Detta skyndar jag på i vattenbad.)
Blanda ihop alla ingredienserna. Ta mer/andra kryddor om du vill, jag är lite återhållsam när kidsen ska äta.
Rulla bollar. Det blir himla klibbigt, jag blötte händerna i kallvatten var tredje boll ungefär.
Koka upp buljongen och tillsätt en pressad vitlöksklyfta.
Sänk ner köttbullarna, så många åt gången att de har god plats.
Ta upp dem någon minut efter att de flutit upp på ytan och lägg åt sidan.
När alla är färdiga, fördela dem på en plåt eller långpanna, fördela några smörklickar här och där och stek färdigt i ugnen tills de fått fin färg.
Fånga upp “steksåsen”, den ska användas för att smaksätta gräddsåsen. Om du inte gör såsen direkt kan du frysa in steksåsen tills den behövs.

Som sagt, var inte så sparsam vad gäller kryddorna. Om du tål nejlika (ska helst undvikas men en del tål) så blir det riktigt juligt med en tsk eller två i köttfärssmeten. Eller lite kanel. Det är himla synd att vi inte kan använda peppar men du kanske tål muskot (är också lite gränsvärdigt vid histaminintolerans men en del tål lite då och då). Man får sällan i sig stora kryddmängder så så länge man undviker de stora kryddbovarna (som t ex peppar eller curry) funkar de flesta “i måttlig mängd” som det heter.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

One comment to this article

Leave a Reply