Improviserade köttbullar utan ströbröd

När man hanterar köttfärs måste det gå undan (köttfärs är mycket histaminkänsligt p g a dess många ytor – bakterier får snabbt fäste) och man får inte bli nervös när man står där och upptäcker att man inte har de ingredienser man tänkt sig. Det får gå ändå. Och det gjorde det. I det här fallet hade jag tänkt ha i potatismos men jag hade glömt koka potatis och så ska den kylas ner och, äh, och jag hade glömt köpa havregryn (jag brukar ha i lite istället för ströbröd).

Swedish meat balls

Ca 60 bollar
800 g nötfärs
1 liten lök
1-2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 dl mjölk av det slag du tål
1 tsk salt
1 tsk, rågad, riven ingefära
1 tsk paprikapulver, sött
0,5 dl vatten
olivolja att steka i
hemgjord buljong att koka dem i

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i stekpanna tills löken är lite glasig.
Purera med en mixerstav och ca 0,5 dl vatten. Vattnet tillsätter jag både för att få en lite “mosig” konsistens på det hela, men även för att få ner temperaturen så att det inte “skär sig” med köttfärsen.
Koka upp buljongen.
Blanda i saltet i köttfärsen. Jag läste någonstans att man alltid ska börja med just saltet men jag minns inte, varför.
Tillsätt resten av ingredienserna till färsen och blanda ordentligt.
Rulla bollar eller spritsa ut dem med en spritspåse.
Lägg köttbullarna i den kokande buljongen.
Koka tills de flyter upp till ytan och lite till.
Om du vill äta dem direkt: stek dem lite snabbt i en stekpanna för att ge dem en fin stekyta. Om du har gjort “storkok” och vill frysa in dem så kyl ner dem och lägg dem i frysen. Strunta i att steka dem förrän när du ska äta dem. De smakar, i mitt tycke, färskare så.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply