Kålpudding är en sådan där klassisk rätt som även fungerar om man måste hålla koll på sina och kostens histaminnivåer. Det enda som man måste vara försiktig med är köttfärsen – använd bara nöt, inte blandfärs med gris, och använd bara jättefärskt kött som inte legat inplastat i kyldisken. Kyldiskar är en perfekt grogrund för bakterier, beroende på vilket protein man pratar om innebär det snabbt ökande histaminhalter.
Ja, och så strunta i pepparn som ofta förekommer i originalrecepten. För att tillsätta lite mer smak pressade jag i en vitlöksklyfta. Vid histaminkänslighet tåls vitlök i regel “i normal, måttlig mängd” men vet du med dig att du inte gör det så strunta i den. Tål du den är det bara bra för den har inte bara mastcellsstabiliserande utan även antiinflammatoriska egenskaper.
1 normalstort vitkålshuvud (jo, jag vet, men jag vet inte hur jag ska beskriva det bättre, det var inte stort och inte litet)
2 msk fett att fräsa vitkålen i (jag tog ghee men du kan använda smör, olja,…)
2 msk mörk sirap
500 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 dl mjölk eller grädde av det slag du tål
1 tsk salt
1,5 dl buljong, hemgjord
Sätt ugnen på 175 grader.
Strimla eller hyvla vitkålen med en osthyvel. Jag strimlar med matberedaren.
Fräs strimlorna i fettet tills de är mjuka och har fått en fin färg.
Pressa vitlöksklyftan och blanda köttfärs, ägg, mjölk, salt och vitlök.
Lägg hälften av vitkålen i en ugnsfast form, bred på köttfärsblandningen och fördela resten av vitlöken ovanpå.
Häll över buljongen.
Skjuts in i ugnen, i ca 45 minuter.
Gör en sås genom att reda skyn i formen. Jag orkade inte det idag (jag håller mig till det absolut nödvändigaste när kidsen inte är här ;-)) utan hällde bara upp den i en muffinsform och ställde i frysen. Det blir en god sås till köttbullarna.
Ät med lingonsylt – antingen egen eller mosade bär eller så funkar Torfolks ekologiska – och potäter.
***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂***