Moussaka på låg-histamin-vis (med zucchini)

Moussaka är en klassisk, grekisk rätt som egentligen går bort i låg-histamin-köket eftersom en viktig ingrediens är auberginer. Idag gjorde jag mig en HIT-säker variant med zucchini istället. Och potatisen skippade jag också. Inte för histaminhalten utan för att jag ville ha en lite lättare variant. Det blev himla lyckat. Så himla lyckat att det åker upp på storkokslistan. I motsats till gazpachon som ju smakar lite speciellt tror jag detta även är en rätt som kidsen kommer att gilla.

Low histamine moussaka with zucchini

För en liten form till en person tog jag
1/2 zucchini, 0,5 cm tjocka skivor
1 tsk olivolja
200 g köttfärs
1 vitlöksklyfta
1/2 lök, hackad
1 tsk gurkmeja
100 g gula tomater (purerade (gröna tomater går också bra))
1/2 grön paprika
persilja
oregano
basilika

Vit sås
1 dl mjölk som du tål
1 msk chiafrön
15 g smulad fetaost
1 dl grekisk yoghurt (om du tål, kan skippas)
lite salt

Sätt ugnen på 180 grader.
Skala och skiva zucchinin och lägg skivorna i en form och blanda med 1 tsk olivolja.
Grilla i 15 minuter (rör om efter halva tiden).

Bryn vitlök, lök och gurkmeja i lite olja.
Tillsätt köttfärsen och rör runt i 1-2 minuter.
Tillsätt örterna (jag tog färska), tomaterna och paprikan. Rör runt och sänk värmen. Låt puttra under lock i ca 15 minuter.

Under tiden, värm mjölken och rör i chiafröna. Rör tills det hela tjocknar. Tillsätt osten och yoghurten. Låt svalna.

I en ugnssäker form, varva köttfärsen och zucchinin. Oavsett hur många lager, se till att avsluta med ett lager köttfärs.

Häll över såsen och kör i ugnen i ca 20 minuter.

Detta var som sagt en testportion, öka mängderna om ni är fler som äter.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply