Saftiga köttbullar

Att få till perfekta köttbullar har alltid varit lite av en hit & miss. Ibland blir de för torra, för smaklösa, för mycket lök,… (kritikerna i mitt kök är 3,5 och 6 år). Nu, lagom till jul, har jag dock gett mig sjutton på att klura ut ett recept på perfekta, saftiga köttbullar. Med lite sting. Men inte så mycket sting att kräsna småttingar matvägrar. Och jag har lyckats, de har en garanterad plats på vårt låg-histamin-julbord.

Meat balls

1,5 dl havregryn, glutenfria
1,5 dl grädde av det slag du tål, eller tjock kokosmjölk
100 g lök, hackad
750 g nötfärs*
2 tsk salt
1 tsk socker
2 ägg
2 vitlöksklyftor, pressade
2 cm ingefära, pressad (i vitlökspressen)
2 tsk paprikapulver, sött

Sätt ugnen på 250 grader.
Mixa havregrynen till havremjöl och blanda med grädden/kokosmjölken. Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
Hacka och bryn löken i en stekpanna (de ska vara ordentligt stekta, för en nötigare smak).
Blanda köttfärsen med saltet och sockret.
Tillsätt äggen till köttfärsen och knåda ordentligt.
Blanda i havremjölblandningen, löken, den pressade vitlöken, ingefäran och paprikapulvret.
Rulla bollar och lägg på en smord plåt.
Grädda dem i ca 14 minuter (skaka plåten lite då och då).

Detta blev ca 60 köttbullar men det beror så klart på hur stora/små man gör.

De kan även frysas utan att vara torra när man tinar dem!

Hade bara vi vuxna ätit hade jag haft i mer smaksättning, kanske 3 av allt.

* Köttfärs: köp antingen vakuumförpackat med dagens packdatum eller be dem i charken att mala färsk köttfärs åt dig. Köp aldrig de där inplastade förpackningarna i kyldisken. Förutom histaminet som ökar genom den gynnade bakterietillväxten så ökar ythistaminet i köttfärs snabbare än annat kött – just för att det har så många ytor.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply