Kyckling med syrlig dillsås

Egentligen var tanken att göra dillkött till middag men det jag trodde var grytbitar i frysen var i verklighet en burk med fryst vattenmelon. Den kasserades och istället fick det bli kyckling. Vid dillkött tänker du kanske: “Va? Dillkött? Det måste ju koka jättelänge och långkok går ju bort i låghistaminköket!” Helt rätt – om du inte använder en tryckkokare och så förkortar koktiden avsevärt.

Det som kan vara värt att nämnas extra i detta recept är: ja, ättikssprit har 0 mg histamin. Äppelcidervinäger har 20 mg och balsamvinäger 4000 mg. Det finns de som tål en slurp äppelvinäger här och där men använd aldrig balsamvinäger.

Dill hör till de gränsvärdiga kryddorna, “tåls i normal mängd så länge man inte äter dem varje dag”.

Chicken with sour dill sauce

Till oss tre tog jag:
2 kycklingfiléer (de var jättestora, säkert 400 g)
ca 2 dl buljong, hemgjord
1/2 gul lök
lite salt, torkad dragon och färsk (fryst) dill
vatten för att täcka kycklingfiléerna helt

Lägg de frysta filéerna och resten i en tryckkokare.
Efter ca 30 minuter koktid, ta ut kycklingen.

Det krävs så klart inte tvunget en tryckkokare, tillaga den som det passar bäst för dig. I det här receptet är det såsen som avgör.

Såsen:
1 msk ättikssprit 12% (24% fungerar också, ta då 1/2 msk)
1 msk kokossocker (vilket socker som helst fungerar)
1/2 dl vatten
1,5 dl buljong, hemgjord
2 dl grädde (utan karragenan; för mjölkfritt ta krämig kokosmjölk, ättiksspriten neutraliserar kokossmaken)
1 msk potatismjöl + 2 msk vatten (eller ett annat mjöl som passar som redning)
en nypa salt
ca 3/4 dl hackad dill

Koka upp ättikssprit, socker och vatten till såsen.
Tillsätt buljongen och grädden och låt puttra i 2-3 minuter.
Ställ åt sidan (när du tillför potatismjölet ska såsen inte koka).
Rör ut potatismjölet i lite vatten så att det inte klumpar.
Häll långsamt i såsen medan du vispar.
Koka upp såsen igen och låt koka i 2-3 minuter.
Rör i dillen.

Vi åt med potatis och morötter och det var riktigt gott.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply