Kycklingbiffar med amaranth

Jag snubblade över Biofoods ekologiska amarantfrön när Bodystore hade sin livsmedelrea och tänkte att det låter ju intressant. Det är nyttiga, lättsmälta och proteinrika frön som bl a kan användas för sig, som alternativ till quinoa, eller som bas i grytor. Jag vet inte om fröna har samma mastcellsstabiliserande och histaminsänkande effekt som bladen på den växt som heter taggamarant (amaranthus spinosus) men man kan ju kanske hoppas på en lite liknande effekt. Eller så är det bara ett nyttigt tillskott i låghistaminköket – det är inte fy skam det heller.

Vi ska snart flytta så just nu försöker vi tömma frysarna. Det leder till en del märkliga måltidskombinationer men dagens middag fick vi till bra. Storasyster tyckte att vi inte har haft kyckling på ett tag och jag hittade några filéer som blev alldeles utsökta kycklingbiffar.

Chicken burger with amaranth seeds

500 g kycklingfilé
1 ägg
1 dl amaranthfrön
salt, rosmarin och timjan

Sätt ugnen på 175 grader.
Kör alla ingredienser i en matberedare och forma sedan biffar (med blöta händer, de blir fruktansvärt kletiga).
Stek i lite olja så att ytorna får en fin färg.
Lägg dem i en ugnsform och låt dem steka klart i ugnen. Hur lång tid det tar hänger på hur stora/tjocka biffarna är och hur välstekta de blev i stekpannan.

Vi åt med en sallad och klyftpotatis och en dipp som jag gjorde på grekisk yoghurt, en nypa salt, en pressad vitlöksklyfta och honung. Lillebror älskade yoghurtdippen! Honungen tog tydligen udden av den syrliga smaken som han annars inte är så förtjust i och honung och kyckling är ju gott.

Om amaranth och dess positiva effekt på bråkiga mastceller: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22145857

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply