Kycklinggryta med kokos. Och hur man kyler ner tillagad mat på bästa sätt.

Jag brukar göra storkok och baka veckans bröd och sånt på söndagarna men i förrgår hann jag varken det ena eller det andra. Så det är toppenbra att man är en fena på att multitaska för idag har jag pluggat och fejat i köket. Lingonbrödet är bakat (om än en liten annan variant) och en underbar kycklinggryta har sett dagens ljus. Pannkakorna jag tänkte steka (det är alltid bra att ha färdiga pannkakor i frysen!) får dock bli en annan dag.

Kycklinggrytan blev så fantastisk god – så länge ni tål kokos (inte ett problem ur histaminperspektiv men många som har problem med salicylater tål inte kokos och jag vet att de också läser här) så måste ni testa! Jag gjorde som sagt ett storkok av detta så ni får räkna om receptet om ni vill ha en mindre mängd. 😀

Tänk på, när ni gör storkok så måste ni omedelbart kyla ner och så fort som möjligt frysa det som ska bli matlådor. Tillagad mat som får stå att gotta sig leder till att histamin och glutamat ökar och det är något vi vill undvika. Jag sänker ner maten i iskallt vatten för att påskynda processen (maten är så klart i en behållare). Ett annat tips är att förvara en flaska eller en glasburk med vatten i frysen och stoppa den i grytan (eller det du vill kyla ner) för att kyla både utifrån och inifrån. Efteråt gör du ren flaskan/burken och lägger tillbaka den i frysen. Läs gärna mer om temperaturer, bakterier och histaminutveckling.

Coconut chickenBilden byter jag ut mot en med skärpa när jag har fått ordning på min kamera…

900 g kyckling
2 burkar kokosmjölk (kolla tillsatserna; Santa Maria och Kung Markatta har båda sorter som är ok)
3 dl grädde (utan karragenan; funkar även med iMat eller något annat krämigt som du tål)
1 lök (den var stor)
2 vitlöksklyftor
kryddor (höftat, inte snålat): mineralsalt, gurkmeja och dragon
lite fett att fräsa kycklingen i

Skala och hacka löken och vitlöken.
Bryn i lite fett i en stekpanna, tills löken är genomskinlig.
Strimla kycklingen och fräs den tillsammans med löken.
Häll över allt i en stor gryta.
Tillsätt kokosmjölken och grädden.
Låt puttra i ca 15 minuter.
Tillsätt kryddorna, rör om ordentligt och låt puttra i ca 5 minuter till.

Vi åt med fullkornsris och en enkel gurksallad (hyvlad gurka med en skvätt olja och ett kryddmått ättika).

Gurkmejans braiga egenskaper (antiinflammatorisk, mastcellsstabiliserande,…) går så klart till viss del förlorade under uppvärmning men jag inbillar mig (kanske med rätta, kanske inte) att jag kan behålla en del om jag tillsätter kryddorna mot slutet så att de inte kokas för länge…

Lök och vitlök är 1:or enligt SIGHI (tåls i regel i små mängder). Ta mindre eller uteslut helt om du är känslig. Det blir inte riktigt samma smak så klart men om du istället satsar på att ta lite mer av kryddorna blir det ändå en god, smakrik kokoskycklinggryta.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply