Kycklingspett och ingefära som naturligt antihistamin

Storasyster önskade sig kycklingspett till middag. Det var otippat för det minns jag inte när vi åt sist men det är ju bara kul med variation.

Fördelen med spett är att man kan spetsa på vad man vill och tål så det är en rätt som är lätt att anpassa om man har olika smaker och toleranser vid matbordet. Förutom kycklingen (för vad är ett kycklingspett utan kyckling?) tog jag gul paprika, grönt äpple och lök. Det passar kidsen bra.

Att låta kött ligga och dra i marinad hur länge som helst är inte att rekommendera när man är histaminkänslig (jag påminner om det där med histaminökning vid vissa temperaturer). Jag brukar snabbmarinera halvtinat kött i en 20-25 minuter. Hur länge man kan låta köttet ligga så beror helt på hur känslig du är, du kanske tål att marinera längre. Jag undviker i regel att fylla Lillebrors histaminhink i onödan och jag tycker att det, för smakens skull, räcker med de minuterna. Man behöver inte heller marinera alls, det går lika bra att blanda ihop marinaden och pensla på köttet innan grillningen om man föredrar det.

Vi åt med klyftpotatis och en tzatzikiinspirerad gurkröra gjord på naturell yoghurt, en vitlöksklyfta och hackad gurka. Jag funderade på att även ha i ingefära i dippen men vågade inte ifall kidsen skulle tycka det smakade konstigt. Till mig själv hade jag tillsatt det! Ingefära sägs vara ett naturligt antihistamin med lika stor effekt på H2-receptorn som bl a läkemedlet Ranitidin. Inte för att jag själv behöver det – jag gillar bara smaken och dess andra antiinflammatoriska egenskaper – men för er med histaminintolerans och mastcellsbekymmer är det bra att veta!

Chicken skewer with ginger

Till marinaden tog jag
1 msk honung
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, hackad/pressad
1/2 tsk riven ingefära
nypa salt

Om du har bambusspett, lägg dem i blöt i ca 30 minuter.
Blanda ihop marinaden och häll i en liten fryspåse.
Skär de halvtinade kycklingfiléerna i bitar och lägg i påsen och knåda runt lite så att marinaden fastnar överallt. Lägg i kylskåpet i ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär vad du vill ha på spetten i bitar och varva sedan grönsaker och kycklingbitar.
Lägg på en plåt eller i en form och ringla lite honung över.
Grilla tills kycklingen är genomstekt (det tog ca 30 minuter här), vänd några gånger under tiden.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply