Dagens låghistaminpizza och dagens märkliga fynd i degdisken

Jag är den första att erkänna att jag skulle välja genvägar som halvfabrikat ibland om det bara ginge. Det gör det i regel inte eftersom dessa alltid innehåller något som krockar med histamin och/eller histaminfrisättning. Idag hade kidsen önskat sig pizza till middag. Det var inte igår vi gjorde pizza så så fick det bli. När jag traskade runt på Ica för att köpa ingredienser kom jag förbi hyllan med färdig pizzadeg. En ny sort visades – glutenfri. Jag tänkte att den väl innehåller jäst och bös som allt annat men att titta kostar ju inget. Jag såg texten: “Vår nya pizzadeg är enbart gjord på rismjöl.” Fantastiskt tänkte jag – tills ögat vandrade vidare till innehållsförteckningen. Det var då inte bara rismjöl. Rismjöl står inte ens som första ingrediens. Riktigt dåligt och jag förstår inte varför man ljuger om något sånt när bevisen finns direkt bredvid…

Pop bakery - falsk produktinformation

Men, men. Vid det här laget är man ju van vid att man sällan kan välja den enkla vägen som vi gjorde en egen pizzabotten. Som vanligt. Jag brukar improvisera lite vad gäller pizzadegen, som när jag gjorde botten av en kesosmörgås eller som den jag gjorde i en form. Idag körde vi denna variant:

Gluten free egg free yeast free pizza

4 dl rismjöl
1,5 dl potatismjöl
0,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl mjölk av det slag du tål (eller vatten)
2 msk olivolja

Blanda ihop allt och låt stå lite. Fördela med en slickepott på ett bakplåtspapper och grädda i ca 10 minuter vid 200 grader. Ta ut, nagga och lägg på sås och topping, grädda sedan tills osten fått fin färg, 10-15 minuter.
Den blev krispig men inte stenhård – jättegod!

Det måste inte alltid vara tomatsås på pizza. Idag tog jag lite olivolja (DAO-boost) i ett glas och blandade i lite hackade superörter och en pressad vitlöksklyfta. Detta ringlade jag över pizzabotten och fördelade med en bakpensel. Sedan la vi på gula tomater, gul paprika (någon gång dessa dagar ska jag testa röd men det är ett annat tema), zucchini, majs och broccoli och en massa ost.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply