Coleslaw i två olika tappningar

Snart tar förhoppningsvis grillsäsongen fart och då är coleslaw ett favorittillbehör här. Här får ni nu hela två recept, ett som är lite mera anpassat till originalet och ett med yoghurt. Jag föredrar att göra den med yoghurt eftersom jag tycker att den blir fräschare (och kaaaanske för att det är den snabbare varianten) men om ni inte tål mjölkprodukter eller yoghurt så är det inget att vara ledsna för, båda versionerna är goda.

Originalet innehåller majonnäs och majonnäs innehåller både senap och vinäger och det får vi klara oss utan. Men det går. Se nedan.

Basen
400 g vitkål
3 stora morötter
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt

Strimla vitkål och morötter i en matberedare.
Häll över i en skål och massera in saltet.
Pressa i vitlöksklyftan.
Blanda i den såsen du har gjort och ställ kallt.

Yoghurtsås
3 dl grekisk yoghurt
1 msk ättika (12%)*
1 tsk kokossocker (eller det socker du föredrar)

Blanda ingredienserna i en skål.

Fuskmajonässås
2 ägg
1,5 dl olivolja
1 msk ättika (12%)*
1 tsk gurkmeja

Knäck äggen i en hög, smal bunke.
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa långsamt med en stavmixer genom att sätta ner stavmixern på botten, starta och sedan lyfta den långsamt uppåt. Konsistensen blir inte lika krämig som majonnäs men det gör inget.

Low histamine coleslaw

Här ser ni coleslaw med yoghurtsås. Jag hittade inte strimlarbladet till matberedaren så jag tog det vanliga. Då blev det ju inga strimlor men sak samma – jättegott.

* Ja, ättika (0 mg histamin) funkar jättebra, det är vinäger (20-4000 mg histamin) ni ska hålla fingrarna från.
Ni kan även ta 24%-ig men ta då bara 1 tsk.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply