Blomkålsdipp

Om ni letar efter en god röra/dipp att doppa grönsaker och annat i har ni ju förhoppningsvis testat min underbart goda, mjölkfria sötpotatisdipp. Om inte – gör det!

Nu ska ni få ett recept på en annan hummusinspirerad röra, nämligen en med rostad blomkål som bas. Inte lika söt som sötpotatisdippen utan mer jordig eller vad man ska säga. Lite nötig kanske… Men attans god. Doppa chips, gurkstavar, rädisor,… till fredagsmyset.

Roasted cauliflower dip

300 g blomkål
1 vitlöksklyfta*
1 tsk riven ingefära*
1/2 tsk ättika, valfritt (jag gillar smaken men en del tycker den är för intensiv)
1/2 msk olivolja
1-2 tsk paprikapulver, sött
salt, att smaka av med

Sätt ugnen på 200 grader.
Fördela blomkålsbuketterna på en plåt och droppa lite olivolja över dem.
Rosta i ca 30 minuter, rör om då och då.
Skala vitlöken och kör sedan alla ingredienser i en matberedare.
Tillsätt vatten, matskedsvis, tills du har önskad konsistens.
Dippa och njut.

* Vitlök och ingefära fungerar vanligtvis “med måtta” i låg-histamin-köket (en 1a på SIGHI). Skippa det du vet med dig att du inte tål men om du tål dem så är det bra för de har både histaminsänkande och antiinflammatoriska egenskaper.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply