Mangosås med äpple

Matlagningslusten är inte på topp just nu… Det blir så när jag är stressad på flera fronter, ni känner säkert igen er, men äta bör man. Jag bestämde mig för “en köttbit med något till” och fick för mig att göra en mangosås. Jag grillade en kycklingfilé och fick till ett överraskande gott hopkok med mango och äpple.

Mango sauce with apple

Jag tog:
100 g fryst mango
1 halvt äpple
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
1 dl crème fraiche
lite salt
lite fett (smör, olivolja)

Skala och tärna äpplet.
Ångkoka med mangon tills bitarna är mjuka.
Lägg bitarna på en tallrik och mosa med en gaffel (ta till en stavmixer för en slät sås).
Fräs den pressade vitlöken i smält smör eller olja.
Tillsätt mangoröran och honungen och låt puttra lite.
Tillsätt crème fraiche och salt.

Som sagt, det blev riktigt gott. Funderar på att kanske byta ut honungen mot sirap och tillsätta lite mild paprika nästa gång. Det funkar säkert också som kall sås om man tinar mangobitarna lite först.

Crème fraiche (naturell) tåls i regel bra vid histaminintolerans, så länge det äts “med måtta” (helst inga större mängder och kanske inte flera dagar i streck).

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply