Pesto utan nötter

Photo_Collage_Maker_N4ODBT[1]

(Jag vet inte om det är min dator men färgen på bilden är lite missvisande, peston har en mycket intensivare färg än den på bilden.)

Lillebror brukade gilla pesto innan allt detta med histamin blev ett problem. Eller ja, innan vi visste att det är det som är problemet. Nu har jag klurat ut ett histaminvänligt recept utan nötter, som vanligtvis är det största problemet vid just pesto och låg-histamin. Resultatet blev alldeles perfekt! En fantastisk pizzabas, eller till pastasallad eller som spaghettisås.

Jag tog pumpakärnor istället för solroskärnor och ättikssprit istället för citronsaft. Och eftersom jag hade en enorm mängd helig basilika blev det inte bara gott utan den fick även en rejäl mängd antiinflammatoriska och histaminsänkade egenskaper.

Eftersom jag var osäker på resultatet gjorde jag bara en liten mängd, detta gav lite mer än 0,5 dl pesto.

2 msk pumpakärnor
1 dl basilikablad (jag tog ca 20 % vanlig basilika och 80 % helig basilika)
1 vitlöksklyfta
1 nypa salt
1 kryddmått ättikssprit
2 msk olivolja

Min matberedare klarade inte av så små mängder så jag tog till stavmixern och det gick jättebra.
Purera allt förutom oljan. När allt är en smulig sörja, tillsätt oljan 1 msk i taget så att du får önskad konsistens.

Peston håller säkert ett tag i kylen, ur histaminsynpunkt skulle jag dock inte spara den i mer än kanske 2 dygn. Gör den mängd du behöver, det går ju så fort att sno ihop. 🙂

Jag har ju nämnt tidigare att man bör vara lite försiktig med vitlök när man är histaminkänslig (en 1a på SIGHI). I liten dos funkar det vanligtvis och eftersom den dessutom har kanonbra antiinflammatoriska egenskaper dyker den upp både här och där i mina recept.

Även det där med kärnor/frön får man vara lite uppmärksam på. Överlag finns det inte många frön som funkar inom HIT men pumpa och hampa ska vara hyfsat säkra. Även chia och linfrön, om de används med måtta. Vet du inte hur du reagerar eller om du vet med dig att din histaminhink redan är välfylld så testa lite försiktigt.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply