Pizzasås. Eller pastasås. Eller dipp.

För att prata om något annat än julmat och julbak: så här gör jag pizzasås. Som även fungerar utmärkt som pastasås. Det blir ju aldrig riktigt samma när man inte kan använda röd tomat men det är bara att släppa och prova på något nytt! Ett annat tips på en alternativ pizzasås är förresten pesto.

Jag höftar alltid ihop detta så mängderna får ni anpassa till det ni har hemma/vill ha i. Just i denna sås har jag:
morötter
palsternacka
gul lök
vitlöksklyftor

Om du har i en liten bit rödbeta får du en rödare färg.

Nomato pizza sauce

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva grönsakerna (vitlöksklyftorna lägger jag i som de är).
Fördela på en plåt.
Blanda 2 delar olivolja med 1 del honung. Häll i örter av det slag du tycker om. I detta fall blev det en näve fryst basilika. Droppa över grönsakerna och rör om.
Grilla i ca 25 minuter. Rör om då och då.
Purera i matberedaren och späd med hemgjord buljong till den konsistens du vill ha.

Jag gör alltid en mängd och fryser sen in i 2 dl portioner.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply