Snabb rödbetssås

Efter dagens muntliga examen (ja, på en söndag och allt!) kom jag på att jag borde äta något innan kvällsjobbet. Jag ställde in siktet på en snabb morotssås men upptäckte att påsen som jag trodde skulle innehålla morötter innehöll rödbetor… “Det går väl lika bra” tänkte jag och körde på. Det blev riktigt, riktigt gott. Nu åt jag med strimlad vitkål istället för pasta men det funkar som pastasås också!

Jag toppade det hela med fårost, som är en 1a på SIGHI-språk (tåls ofta i liten mängd då och då), skippa den om du inte tål den. Och creme fraiche tåls ofta bra (så länge den är naturell) men den blir säkert krämig och god med grädde (utan karragenan!) som bas om du tål grädde bättre. Eller något annat som du tål; iMat kanske. Lök i “normal” mängd fungerar i regel bra men kan reta mastcellerna att frisätta histamin om man äter “större” mängder. Vad som är en normal mängd och vad som är en stor mängd är väldigt individuellt, det är den egna tåligheten som sätter gränserna. För oss funkar lök jättebra men vi äter inga stora mängder och inte varje dag.

Beetroot sauce for pasta

Till mig tog jag:
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 rödbeta
1 fryst fondpuck (här kan du läsa mer om den)
2 dl creme fraiche
lite fett att fräsa i
lite fetaost (tillval)

Skala och tärna löken och fräs den i lite olivolja tillsammans med den pressade vitlöken.
Riv rödbetan och fräs även denna tillsammans med löken.
Häll över creme fraiche (eller din såsbas) och blanda väl.
Lägg i fondpucken och låt puttra tills pucken har smält. Rör om då och då.

Funkar som sagt till pasta eller som jag åt den, med vitkål.


Funderar du på om du “får” äta det ena och det andra? Kolla under Frågor & svar.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply