Spaghetti med broccolipesto

Lusten att laga mat var minimal idag men äta bör man annars dör man. Jag bestämde mig för en enkel lunch – pasta med broccolipesto. Jag hade ett recept i bakhuvudet som jag gjorde om lite medan jag höll på och det blev riktigt, riktigt gott. Jag gjorde dessutom så mycket att jag nu har två portioner i frysen – perfekt att göra lunchlåda av. Nu åt jag bara glutenfria spaghetti till men denna röra är också perfekt att göra till t.ex. kycklingsallad eller varför inte som pizzasås.

Ursprungliga pestorecept innehåller ofta nötter och/eller solroskärnor. Jag tog istället pumpakärnor, som i regel tåls bättre än solroskärnor vid histaminintolerans, och hampafrön. Har du inga hampafrön hemma går det lika bra att byta ut dem mot extra pumpakärnor. Vad mer? Jo, vitlök har både histaminsänkande och antiinflammatoriska egenskaper och tåls vanligtvis i “måttliga” mängder. Om du vet med dig att du inte tål vitlök kan du byta ut den mot 1 tsk ättikssprit. Inte för att det smakar som vitlök men peston får då ett liknande sting eller vad man ska säga.

broccoli pesto

150 g broccoli
1 msk pumpakärnor
1 msk hampafrön (ta 2 msk pumpakärnor om du inte har hampafrön)
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
lite salt

Koka upp vatten och lägg i broccolibuketterna.
Låt dem koka i ca 3 minuter och häll dem sen i en skål med iskallt vatten.
Mixa pumpakärnor, hampafrön och vitlöksklyftan till smulor i matberedaren.
Tillsätt oljan, saltet och broccolin och mixa tills allt är småsmuligt. Du får pausa och peta ner det som fastnat på kanterna lite då och då.

Detta blev 3 portioner.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply