Vitlökssås med blomkål

Med blomkål kan man göra jättegoda vita såser som dessutom är lätta att anpassa. Här tog jag vitlöksklyftor för att göra en vitlökssås men nästa gång skippar jag vitlöken och tillsätter istället dill – voila, dillsås! Den fungerar som pastasås, som gratängsås, som pizzasås,… Jag kokar en större mängd och fryser sen in i muffinsformar.

White sauce with garlic and cauliflower

Ca 6 dl
500 g blomkål (fryst eller färsk, båda funkar)
2 dl hemgjord grönsaksbuljong (vatten går också men det blir godare med buljong)
4 vitlöksklyftor, hackade
2 msk fett (smör, ghee, kokos- eller olivolja)
1 tsk salt
1 msk olivolja

Ångkoka blomkålsbuketterna tills de är mjuka.
Bryn vitlöken i fettet. Den ska bli mjuk och genomskinlig, inte brun.
Blanda blomkål, vitlök och resten av ingredienserna i en matberedare.
Du kan tillsätta extra vätska (buljong, vatten, mjölk,…) tills du är nöjd med konsistensen.
Värm upp igen, om såsen har svalnat för mycket.

Vitlök har inte bara histaminsänkande och mastcellsstabiliserande egenskaper utan den är även antiinflammatorisk och bakteriedödande. Vid histaminintolerans är dessa egenskaper mycket bra men en del måste vara försiktiga med mängderna, det kan bli för mycket av det goda. Hur mycket “för mycket” är är dock som vanligt väldigt individuellt, du får testa dig fram.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

One comment to this article

  1. Sandra

    on November 27, 2016 at 11:42 pm - Reply

    This would be wonderful with spiralised zucchini!

Leave a Reply