Äggsoppa med kyckling. Kycklingsoppa med ägg.

Den här soppan blev inte alls som tänkt men eftersom den ändå blev väldigt god och ruskigt mättande delar jag med mig av resultatet.

Kycklingen hade jag färdig i frysen, nämligen en del av kycklingen från kycklingbuljongen, så den tog jag bara ut och tinade. Har du ingen kyckling i frysen får du strimla och fräsa lite kyckling i en stekpanna.

När jag gör kycklingsoppa gör jag som så att jag lägger kycklingen i skålen och fyller sedan på med soppan. Det är en fix idé – jag kokar proteinet inte med soppan för att hålla nere histaminnivåerna (histamin är vattenlösligt och går över i vätskan) men när jag använder kycklingbuljong som bas tror jag nog att det kanske kvittar. 😉 😀 Men det kan vara något att tänka på om du använder grönsaksbuljong.

Istället för att servera med kyckling kan man lägga i några morotsslantar, majs, lite purjolök eller något annat man gillar och tål. Äggen i gör soppan matigare och mera mättande än om man bara använder buljong. En riskaka till med en ostskiva eller två och vips så har du dig en enkel middag, när lusten att laga mat är minimal.

Chicken egg soup

Jag tog:

1 l buljong (hemgjord kycklingbuljong)
3 ägg
1 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)
1 vitlöksklyfta, pressad
paprikapulver, sött
lite salt
lite basilika
ca 300 g kyckling, strimlad och stekt

Strimla och stek kycklingen. Fördela i soppskålarna.
Koka upp buljongen och tillsätt vitlöken, paprikapulvret och en nypa salt.
Vispa i potatismjölet och se till att det inte klumpar.
Vispa äggen i en skål.
Ta bort grytan från spisen och häll långsamt i äggen medan du fortsätter att vispa soppan försiktigt med andra handen.
Låt stå i ca 5 minuter så att äggen kokas ordentligt (ni kommer ihåg, vi vill ha välkokt äggvita, rå äggvita är en mycket stark histaminfrisättare) och häll sen soppan över kycklingen i skålarna.
Strö över lite basilika och servera omgående.

Storasyster gillade kycklingen och Lillebror soppan. Nästa gång får de dela på en skål.

Äggen ska egentligen bilda som små trådar men eftersom jag vispade alldeles för hårt medan jag hällde i äggsmeten i buljongen blev det mer “smulor”.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply