Gazpacho, låg-histamin-varianten med helig basilika

Precis som att en tomat- & mozzarellasallad inte är det vad man kanske räknar med att hitta i låg-histamin-köket är Gazpacho, den berömda grönsakssoppan från Spanien, en rätt som man spontant väljer bort. Den viktigaste ingrediensen är ju faktiskt färska, röda tomater…

Men det går faktiskt att göra en HIT-säker kopia: med gula tomater! Katsching! Och nu när det är så satans varmt är denna kalla soppa en gudagåva! Nyttig, snabblagad och sjukt god! Win-win-win.

Och ett extra win för att soppan dessutom är glutenfri och mjölkfri och sojarfi och äggfri och… allt möjligt.

Low histamine gazpacho with holy basil

För 500 ml färdig soppa tog jag:
200 g gula tomater
150 g gurka
1/2 gul paprika (om du tål, ta även samma mängd röd paprika; det är inte uteslutet inom HIT (söta, röda paprikor ska teoretiskt fungera) men vi tål dem inte)
1 tsk paprikapulver, sött (istället för den röda paprikan då)
1/2 liten röd lök (gul lök går också; jag tog röd eftersom den har högre quercetinhalt = histaminsänkande egenskaper)
1 vitlöksklyfta
några blad helig basilika
2 msk olivolja
1,5 msk ättikssprit
himalayasalt (vanligt salt går bra, det är bara inte lika näringsrikt)

Skala och hacka lök och vitlök.
Skär gurkan och paprikan i bitar.
Lägg lite finhackad gurka och paprika åt sidan.
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller blender till önskad konsistens.
Smaka av med himalayasalt.
Ställ kallt (i kylskåpet) en stund, ju längre desto mer utvecklas smakerna.
Häll upp och garnera med den finhackade gurkan och paprikan.

Jag åt med två skivor fröknäcke till och så ett stort glas med isvatten att dricka.

Detta är en rätt som kan göras i förväg, just eftersom smakerna utvecklas om soppan får stå och gotta sig ett tag. Eftersom den inte innehåller något animaliskt protein ökar histaminhalten måttligt när den står och drar (men ökar gör den så klart, tänk på det om du är superkänslig). Min fick bara stå och dra i en halvtimme eftersom jag var vrålhungrig. Jag åt dock bara hälften, resten står och myser i kylen och väntar på att det ska bli middagsdags.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply