Grönsakssoppa med histaminsänkande egenskaper

Häromdagen hängde Lillebror och jag hemma och när det var dags för lunch var vi av delad åsikt vad som skulle ätas. Efter lite diskussion kom vi fram till att han får bestämma middagen och jag lunchen – så då blev det soppa till lunch. Och vi blev så mätta att vi fick vila middag efteråt.

Low histamine veggie soup

Jag skrev inte upp vilka exakta mängder jag tog men ja, jag tog så att det skulle räcka till oss två.
Morötter
Palsternackor
Blomkål
Rödlök
En vitlöksklyfta
4 dl hemgjord buljong
Salt
Mjölk av det slag du tål, eller grädde
Vatten

Skala och skär grönsakerna i bitar. Ångkoka tills de är mjuka.
Mixa grönsakerna med ca 1 dl vatten till en slät puré.
Pressa i vitlöksklyftan.
Häll grönsaksblandningen i en gryta och koka upp tillsammans med buljongen.
Tillsätt mjölk eller grädde för en lite krämigare konsistens.
Smaka av med salt och servera med en ostmacka.

Här fick jag in livsmedel med histaminsänkande egenskaper (rödlök, vitlök), livsmedel med antiinflammatorisk effekt (morötter, blomkål, rödlök och vitlök) och rödlöken innehåller dessutom höga halter av mastcellsstabiliserande quercetin. Om du vill förstärka dessa egenskaper så tillsätter du lite timjan eller basilika.

Om du vill ha en tunnare soppa och/eller du inte tål mjölkprodukter så strunta i mjölken och ta helt enkelt vatten eller mer buljong.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

2 comments to this article

  1. Helen

    on January 23, 2017 at 10:57 am - Reply

    Hej.
    Är verkligen palsternacka HIT? Enligt SIGHI listan får jag det till att bli en 2a. Men jag är ny på detta och jag vet att du dikuterat andra tvåor, t.ex bananer 🙂 Det är min son som är 1 år som är känslig så det är ibland svårt att se vad han reagerar på och inte. Han älskar ju palsternacka så det vore toppen att kunna använda igen.
    Tack för en toppenbra sidan och info!

Leave a Reply