Potatissoppa med purjolök

Nu börjar det bli höstigt ute och vad passar bättre till höstrusk än varma, mättande soppor och grytor. Soppor är tacksam middagsmat här (numera, soppor har inte alltid varit poppis). Kidsen är inte särskilt sugna på mycket mat när de har varit i skolan/på fsk så en skål soppa och en macka till middag räcker långt. En annan fördel med soppor är så klart att man lätt kan göra storkok och frysa in (mat i frysen = låghistaminkökets fast food). Idag hade jag lite luft mellan två lektioner och eftersom jag har varit dålig på både planerings- och storkoksfronten tänkte jag iaf vara smart och förbereda middagen – vilket alltså betydde: koka soppa.

Denna soppa har jag gjort med Icas frysta grönsaksfond – en “gudagåva” till oss som inte tål allt skräp som är i vanlig buljong (jäst, jästextrakt, glutamat,…). Vi tål dessa grönsakspuckar jättebra. Det är som vanligt ingen perfekt HIT-produkt men närmare än så kommer man inte och är man “normalkänslig” och inte allergisk mot innehållet funkar den med stor sannolikhet. Använd dem kanske inte dagligen. Vill man vara helt säker kan man så klart även ta hemgjord grönsaksbuljong, gjord med eller utan tryckkokare.

Om man tar bort purjolöken har man förresten en bra bassoppa. Byt ut den mot broccoli kanske. Eller rödbeta. Eller pumpa. Eller morötter. Ja, “ni hajar” som killen jag nyligen köpte min bil av upprepade vid flera tillfällen. Jag har en fundering på att testa palsternacka och rödbeta nästa gång, det tror jag kan bli gott.

Potato soup

Till oss tre tog jag
1/2 purjolök
4 potäter, “mellanstora”
2 dl grädde (utan boven karragenan)
6 dl vatten
2 fondpuckar
1 liten gul lök
lite salt
lite olivolja

Skala och tärna/hacka potatis, lök och purjolök och fräs i lite olja.
Tillsätt vattnet och fondpucken och koka upp.
Koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt grädden och låt puttra i någon minut till.
Mixa till en slät soppa med en stavmixer.
Späd med mjölk eller vatten om du tycker att den är för tjock.

Man måste så klart inte mixa om man inte vill men kidsen gillar inte “bitar” i soppan…

Vi åt denna soppa med ostmacka som tillbehör.

Lök och purjolök är förresten 1or på SIGHI (tåls i regel bra i små mängder).

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply