Rotfruktspytt med koriander och ingefärasås

Idag gjorde jag något riktigt höstigt – rotfruktspytt. Kidsen vägrar alla former av pyttipanna, vilket betyder: mer för mig!

Hash with root vegetables

100 g kålrot
150 g potatis
100 g morot
100 g zucchini
en halv gul lök
salt
färsk koriander (finns i frysdisken, om man inte har en egen kruka; koriander har en mastcellsstabiliserande effekt)

Sås/dressing
1 dl lättyoghurt
1 msk honung
1 tsk riven ingefära (alt. 2 tsk torkad ingefära*)

Skala kålroten, potatisen och moroten och tärna i jämnstora tärningar.
Hacka löken.
Fräs allt i lite olivolja tills allt är mjukt.
Skala och tärna zucchinin och tillsätt den till resten.
Salta och tillsätt koriandern och fräs i ytterligare några minuter.

Ingefärasåsen
Blanda ingredienserna.

Sjukt gott och mättande! Detta är även en rätt som kan förberedas. Det som tar mest tid är att skala och tärna. Detta kan man göra vid tillfälle och sen förvara i frysen.

* Ingefära är väldigt potent så om du inte vet hur du tål den, ta bara lite. Det är en 1a på SIGHI-språk. Tål du den är det jättebra för den har t ex histaminsänkande egenskaper (ibland likställs ingefära med H2-antihistaminet Ranitidin vad gäller effektivitet).

____________________________________________________________________ Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
____________________________________________________________________

Leave a Reply