En matdag i låghistaminköket. Eller: “Vad äter ni egentligen?”

Ibland får jag frågan: “Vad äter ni?” och svaret är i regel: “Vanlig mat, oftast lagad från grunden utan tillsatser.” En annan kommentar kan vara: “Det är så synd om Lillebror som inte kan äta som andra.” “Som andra” betyder i regel hel- och halvfabrikat, tillsatser som smakförstärkare och konserveringsmedel och/eller de kemiska cocktailarna som kallas smågodis. Jag vågar påstå att det snarare är synd om “alla andra”, om det är synd om någon.

Låghistaminkost är meckigt till en början med men det är bara tills man har lärt sig grunderna, när man har hittat sina histaminbovar går det sedan som på räls. Idag sitter vad han kan äta och inte äta och hantering och förvaring av livsmedel i handleden. Det är vår vardag och helt naturligt. Det är lättare för ett barn än för en vuxen, det får man dock erkänna. Barn anpassar sig i regel lättare till förändringar och nya regler. Lillebror saknar inte skaldjur, vin, salami och långlagrade ostar eftersom det – så klart – inte ingick i hans kost innan vi förstod att han är histaminintolerant. Han har inget problem med att hans såser inte längre innehåller soja eller buljongtärningar eller att han får blåbärssylt när de andra äter jordgubbssylt. Det är inte heller någon som ifrågasätter honom (en del har försökt med mig men det gör de inte längre ;-)) så han behöver inte förklara eller försvara sig. Men om barn eller vuxen – det går att äta varierat även om man äter histaminfattigt.

Så här kan en matdag hos oss se ut, en vanlig lördag.

A food day in our low histamine kitchen

Frukost: Oldas risbröd med smör och skivat ägg, strimlad gul paprika som “plockmat” och dryck (mjölk i Lillebrorsfall). Ett annat favoritpålägg just nu är färskost (naturell så klart) med gurkskivor och lite salt på.
Lunch: Spaghetti med köttfärssås (på bilden ser ni ingredienserna till tomatsåsen (ja, med gula tomater)).
Mellis: Fruktsallad med russin. Vi hade bara päron och banan hemma, just nu kan Lillebror inte äta äpple, antagligen pga korsallergi med pollen som han är pseudoallergisk mot.
Middag (beställd av hushållets sjukling): Pannkakor med blåbärssylt (sylten från Torfolk Gård). Pannkakor kan man ju även göra matiga om man vill men här önskades något sött.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply