Halloween-lunch (spökburgare) och Godishäxan

Just nu är det lite lugnt här. Det finns flera anledningar till det. Som att vi håller på att flytta. Kidsen och jag bor nu väldigt spartanskt i den nya lägenheten, tills vi får bärhjälp och kan flytta in ordentligt, förhoppningsvis nästa helg. Tills dess är det madrasser och flyttkartonger som gäller. I stort sett. Eftersom jag sa upp internettet i huset och har beställt helt nytt till lägenheten väntar vi på inkoppling – det enda internet jag har just nu är det i mobilen. Jag har dessutom roat mig med att skriva högskoleprovet, haft en muntlig examen och en mattetenta. Ja, jag håller mig sysselsatt helt enkelt. 😀

Idag är det Halloween och något bus eller godis blir det inte här. Lillebror är nämligen sjuk. Inte för att man märker det på honom – energinivån är i stort sett som vanligt trots över 39 graders feber – men det blir ändå lugna puckar. Det hänger ihop med hans grundsjukdom (mastocytos) och medicineringen han står på – han blir sällan “riktigt” sjuk, istället blir återhämtningsfasen längre.

Men ja. Innan jag skulle på en jobbintervju (ja, sånt försöker jag också klämma in) ville jag bjuda på lite Halloween-lunch. Med begränsad tid och ingen lust att rota i flyttkartongerna där och då fick det bli en nödlösning: enkla hamburgare med spökost.

Halloween cheese burgers

Hamburgarna består enbart av nötfärs och salt. Forma lösa burgare. Jag har lärt mig att om man gör dem lite tunnare i mitten steker de bäst. Stek i mycket fett (jag tog mitt hemgjorda örtsmör) i en stekpanna eller i ugnen. Skär ut spökansikten ur ostskivor och låt smälta på de färdiga burgarna. Kidsen var mer än begeistrade!

Godishäxan

När man är allergiker eller histaminintolerant är det inte så lätt att gå bus eller godis på Halloween. Som Lillebror säger: “Jag kan ju inte äta godis, vad ska jag säga?” Det vore ju toppen om man kunde specialbeställa det man kan äta vid varje dörr man ringer på men så funkar det inte. Det som däremot funkar är Godishäxan. Nu är Lillebror sjuk i år men om han hade gått bus eller godis hade han fått samla godis som alla andra barn. Däremot hade vi gjort i ordning hans godissamling till Godishäxan – hon kommer nämligen på natten och byter ut allt godiset mot en leksak. Hon kommer om barnen fått godis på midsommar eller om de råkat vinna godis vid någon fiskdamm. Oavsett tillfälle – har man fått godis som man inte kan äta byter hon ut det. Riktigt fiffigt för Lillebror måste aldrig avstå några aktiviteter och han tycker det är jättekul att byta med Godishäxan. (Ett hett tips är att alltid ha några leksaker undangömda för just dessa tillfällen. ;-))

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply