Julbord och histamin. En inte helt lätt uppgift att lösa. Men det går!

Snart är det jul igen! Min absoluta favorithögtid! När man är histaminintolerant är det klassiska julbordet ett problem – en histaminbomb radas upp bredvid den andra. Jag har skrivit några inlägg om det – läs gärna tankar runt julen och årets histaminfattiga julmeny. I det inlägget finns även recept till julbak och gottigt.

Faktum är att mycket som man förväntar sig på ett klassiskt julbord går bort. Gris på högt och på lågt (julskinka, prinskorv,…) och Janssons frestelse,… Men släppt det! Deppa inte för det! Ja, jag saknar julskinkan och senapen men om man släpper det som var och istället fokuserar på det som kan bli blir det mycket lättare. Och faktiskt riktigt roligt. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg: julen handlar inte bara om mat utan även om gemenskap, mys och tindrande barnögon.

Histaminfattigt julbord vid histaminintoleransGooglad bild.

Sen är maten så klart viktigt, som alltid när man strålar samman och firar, men släpp det gamla och lägg istället krut på att skapa nya mattraditioner. Kalkon istället för julskinka t ex, mums! Som sagt, läs de tidigare inläggen. 😉

I år ska jag introducera något nytt på vårt julbord: fyra sorters julbollar. Egentligen skulle jag kalla dem fyra sorters köttbullar men min mamma kräver ett vegetariskt alternativ så då går ju inte det… Det ska alltså bli tre olika köttbullar och en sorts vegobollar. Köttbullar i olika versioner funkar för kidsen och jag tycker det är viktigt att julbordet inte består av en massa “konstigheter”, barnvänligt ska det vara! Jag ska börja experimentera med dessa bollar under de närmaste dagarna så håll till godo. Därutöver kommer vi nog att hålla oss till ungefär samma meny som jag tog fram för två år sedan. Det blir bra det här!

Tips: ljummen äppelmust med kardemummafrön istället för glögg!

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

3 comments to this article

  1. anna

    on November 22, 2016 at 4:15 pm - Reply

    Hej tack för din superbraiga blogg 🙂 vet du hur det är med bjäst, näringsjäst/ rawmesan…. är d histamin i den, den är ju död? Med vänlig hälsning /

    • CK

      on November 22, 2016 at 8:28 pm - Reply

      Det spelar inte så stor roll eftersom det bl a är jäsningsprocessen som ställer till det. Jag har en bra länk någonstans, ska försöka rota fram den när jag är färdig för idag.

      • anna

        on November 23, 2016 at 3:55 pm - Reply

        stämmer ju bra, alltid jobbit när en gillar ngt- som bjäst, å måste sluta med d.. 🙁 ,,,,

        Ha en fin kväll!

Leave a Reply