DAO-prov och ändrade mätvärden

Egentligen hade jag tänkt återkomma med ett annat tema efter min lilla bloggpaus men eftersom detta är aktuellt och en återkommande fråga skriver jag om detta först: det ändrade mät- och referensvärdet för DAO-provet.

Kort om diaminoxidas (DAO)

Diaminoxidas DAO histaminintolerans
Bildkälla: http://www.rcsb.org/pdb/explore/explore.do?structureId=3HI7

Diaminoxidas (DAO) är ett enzym som skapas och verkar i tunntarmen. Dess huvuduppgift är att bryta ner intaget histamin (dvs histamin i maten). Det är ett av flera enzym som bryter ner histamin men det enda som sjukvården kan mäta. Det är en viktig markör men får på intet sätt avgöra om en person anses kunna vara histaminintolerant eller inte eftersom det som sagt finns flera nedbrytningsmekanismer och man kan dessutom ha problem med histaminfrisättning (mastcellsaktivitet) snarare än nedbrytning.

Ändrade referensvärden

Men tillbaka till blodprovet. Man kan som sagt mäta DAO med ett blodprov. Detta prov kan tas var som helst i landet, på vilken vårdcentral eller mottagning som helst, men det analyseras sedan bara på Sahlgrenska i Göteborg.

Tills för några månader sedan gällde följande referensvärden: under 80 indikerade nedsatt histaminnedbrytningsaktivitet och under 40 starkt nedsatt. Nu är det nya referensvärden som gäller och många är förvirrade och fundersamma. Jag kontaktade Klinisk Immunologi och frågade efter bakgrunden till denna förändring.

Förklaringen jag fick var väldigt enkel: de var tvungna att byta leverantör av reagenser och detta ledde till att de nu måste mäta i andra enheter än innan. Förut angavs DAO-aktivitet i HDU/mL och nu anges det i U/mL. Inte konstigare än så.

Hur man jämför gamla och nya värden

Jag fick en algoritm som visar hur man kan jämföra gamla provresultat med nya:
HDU/mL (gammalt) = U/mL (nytt) * 4,5 + 23.

När man tillämpar den algoritmen på 10 U/mL (som är brytpunkten, nedsatt histaminnedbrytning är <10 U/mL) så får man ca. 68 HDU/mL. Man har alltså sänkt gränsen för vad man anser vara nedsatt enzymaktivitet.

I sjukvården tolkas de nya värdena oftast på en skala: 1-3 kraftigt nedsatt nedbrytningsaktivitet, 4-6 måttligt nedsatt nedbrytningsaktivitet och 7-9 lätt påverkad nedbrytningsaktivitet.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply