Köldallergi och tråkiga pommes frites

Det är inte bara histaminrik eller histaminfrisättande kost som är ett problem, histaminpåslag kan utlösas av en hel rad andra faktorer – stress och sjukdom, hormonella störningar, fysisk aktivitet, mögel och kemikalier för att nämna några. Och så kyla. Lillebrors system går bananas i kyla.

Vid köldurtikaria reagerar man på kyla med typiska allergiska reaktioner (nässelutslag och klåda). Ofta reagerar främst exponerade kroppsdelar och så var det i början för Lillebror. Han reagerade ffa med illröda kinder. Så som barn ofta blir när de är utomhus när det är kallt men gånger tio. Typ. Nu har han fått helkroppsreaktioner, hans armar (som inte har varit exponerade) har sett ut som hans ansikte och alla hans mastcellsfläckar (kutan mastocytos) har slagit larm. Han har även klagat över ledvärk. Problemet är att detta inte bara orsakas av histamin utan även andra mastcellsmediatorer, därför hjälper inte antihistamin fullt ut. Vi smörjer och har oss men i slutändan är det enda som hjälper att undvika triggern.

Eftersom vi fortfarande har -15 till -20 grader denna vecka får han vara hemma. Vi håller oss inomhus och hittar på hyss. För att göra det hela lite lättare för honom (helt i onödan för han gillar att vara hemma) fick han bestämma veckans mat. Det ledde till att vi skulle äta pasta och köttfärssås hela veckan så vi fick kompromissa lite. Till lunch idag beställde han pommes frites. Det låter ju inte mycket för världen men med hemmagjord tzatziki, tärnad gurka och majs var det en helt ok lunch. Och till middag har han önskat fiskpinnar – en dag utan köttfärssås!

French fries, not boring

Tzatzikin gjorde jag genom att blanda en pressad vitlöksklyfta, riven och pressad gurka och lite salt med naturell yoghurt.

Lite mer om köldallergi:
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cold-urticaria/basics/definition/con-20034524
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26038847
http://www.astmaochallergilinjen.se/allergi/olika-typer-av-allergi/koldallergi/
http://www.netdoktor.se/astma-allergi/artiklar/koldallergi/

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply