Probiotika vid histaminintolerans

Probiotika är ett tema som jag har undvikit lite för att det är så komplext och brett. Probiotika är väldigt modernt i hälsosammanhang (“probiotics is the new gluten” läste jag någonstans och det kan nog stämma) och som alltid när något är stort så är informationsutbudet enormt – på gott och på ont – vilket gör att källgranskning tar tid och det är mycket som ska filtreras och vändas på. Ja, ni vet hur det är. Nu är det iaf så att Lillebror har utvecklat magproblem så jag var så illa tvungen att kavla upp ärmarna och ta mig an temat probiotika.

Vad är probiotika?

Probiotika är livsmedel eller kosttillskott som innehåller hälsofrämjande bakterier (mjölksyrabakterier), dvs levande mikroorganismer. Tanken är att dessa bakterier ska få fäste i tarmen för att så påverka, läka eller skapa en sund tarmmiljö, vilket i sin tur ska påverka värdens hälsa. Fler och fler studier kikar på tarmens status som både orsak till sjukdomar och bidragande faktorer till besvär som man kanske inte alltid kopplar till tarmen. Det är inte alltid lätt att veta vad som är vad men överlag kan man konstatera att det inte är fel att rå om sin tarm, även i förebyggande syfte.

Varför probiotika vid HIT

Det finns även direkta kopplingar till varför probiotika kan vara bra vid histaminintolerans. Rent allmänt så klart – histaminintolerans är ett symtom, det finns en bakomliggande orsak. Denna orsak kan vara en tarmsjukdom/påverkad tarm, eller något helt annat. Även om orsaken inte är direkt kopplad till tarmen är den kanske ändå påverkad, t ex genom näringsbrister av ensidig kost, eller av stressen att inte må bra, för att nämna två möjligheter, och detta blir då en bidragande orsak till histaminproblemet.

Sen så har vi ju också DAO, enzymet diaminoxidas som bryter ner histamin i tunntarmen. Har man nedsatt DAO-aktivitet har man i regel något knas med tarmen. Igen, det måste inte vara en uppenbar tarmsjukdom, en påverkad tarmslemhinna räcker, kanske efter en antibiotika kur eller långvarig stress. Att stärka tarmen, hjälpa den att återhämta sig med hjälp av rätt bakteriestammar, kan ha en direkt positiv effekt på DAO-nivåerna.

Men…

Det finns alltid (minst) ett men när det gäller HIT. När det gäller kosttillskott och liknande bör den som är histaminintolerant i regel kika extra på ingredienser och tillsatser. När det gäller probiotika måste man dessutom kika på vilka bakteriestammar produkten innehåller. Probiotika är fermenterat (därför är det svårt att hitta probiotiska livsmedel som fungerar när man är histaminkänslig), vissa stammar är histaminfrisättande och/eller bildar tyramin, en annan biogen amin som en del har problem med (tyraminöverkänslighet är bl a kopplat till migrän och reaktioner på alkohol). Att hitta en lämplig produkt är alltså inte bara-bara.

Jag hade en lista med olika bakteriestammar från en tysk sida om HIT. Även Yasmina skrev ett inlägg för ett bra tag sedan och Alison berör temat lite då och då. Jag fick nys om en bakteriestam som heter Lactobacillus rhamnosus vars effekt har studerats även på mastcellsnivå, vilket så klart gjorde den extra intressant för oss med tanke på Lillebrors mastocytos. Så den kikade jag lite extra på och sedan gick jag igenom de stammar som nämns på de två sidorna och letade källor och färsk information.

Histaminintolerans - Mastocytos - Lactobacillus rhamnosus(Lactobacillus rhamnosus enligt Google)

Jag tänker inte gå in på alla stammar i detalj (det finns, för att göra saken ännu mera komplex, olika underarter, men det blir överkurs) utan här kommer en allmän sammanfattning som bygger på mina slutsatser av det jag har läst. För den som vill grotta ner sig finns en drös med länkar som jag har använt mig av i slutet av denna text.

Det är ju alltid väldigt individuellt vad man tål och hur man reagerar så om man vill ha en enkel tumregel: undvik produkter med de bakteriestammar som jag nämner under Undvik. Om någon av de andra dyker upp i en produkt kan den ändå funka (men var extra uppmärksam om de hör till gruppen som är orange). Det är svårt att hitta bara gröna bakteriestammar i en produkt, man måste ofta kompromissa. Men som sagt, kompromissa inte med de röda.

Grön = bra, ljusgrön = OK, orange = helst inte om du är känslig eller i ett skov, röd = undvik.

GRÖN
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium longum
Bifidobacterium breve

LJUSGRÖN
Bifidobakterier (resten)
Lactobacillus gasseri
Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus salivarius

ORANGE
Streptococcus thermophilus
Lactobacillus helveticus
Lactobacillus reuteri (ökar histamin men är antiinflammatorisk vilket kan “slå ut” den histaminhöjande effekten)
Lactobacillus plantarum
Saccharomyces-Boulardii

RÖD
Lactobacillus casei
Lactobacillus fermentii / fermentum
Enterococcus faecialis
Enterococcus faecium
Escherischia coli
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

Osäker
Vad gäller dessa hittar jag att olika studier kommer fram till olika resultat, dvs den ena källan säger att stammen producerar histamin eller tyramin, den andra kommer inte fram till samma resultat. Det är ju inte ovanligt i sig, man tittar och testar på olika saker och på olika sätt.
Lactococcus lactis
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus lactis

Några produkttips

Jag har googlat runt efter probiotika som matchar mina bakteriestammar och som dessutom inte innehåller en massa skräp. Det var inte det lättaste, i många fall får man som sagt kompromissa lite, hur mycket man kan kompromissa beror ju också på den individuella känsligheten. När ni börjar googla kommer ni snabbt att se att det inte är lätt att hitta tillskott med bara HIT-vänliga bakteriestammar, alltid är det någon som sticker ut. Många företag skryter med att de har kombinerat en massa olika bakteriestammar i sina produkter. Det är synd för oss för färre men säkra stammar hade varit bättre…

För att få lite struktur gjorde jag en lista med vad jag inte tänker kompromissa med. För Lillebror innebär det inga röda stammar och helst inte några som är orange heller. Inte heller lactobacillus acidophilus (han (och jag) tål vanlig fil men A-fil ger oss direkt ränn…, ni fattar). Hans produkter måste dessutom vara gluten- och sojafria och får inte innehålla något av/med ren citrus. Det är de stora bovarna för oss, ni kommer att komma fram till egna kriterier utefter egna behov. Priset förresten, en annan faktor för mig men det är ju olika vad man har råd med så det kanske någon annan inte måste ta hänsyn till.

När det gäller barn gillar jag denna: MRM, Kids Probiotic Drops hos iHerb.
Jag har inte hittat en lika bra/ren produkt i Sverige men om man inte vill beställa från utomlands är detta ett bra alternativ: Primal Defense Kids från Garden of Life.

Jag blev även tipsad om Bifiform. Den är en av få som bara innehåller gröna stammar, tyvärr dock lite tillsatser. Aromerna är jag inte så orolig över (jag slår vad om att jordgubbsaromen aldrig har varit i närheten av en jordgubbe) däremot vill jag egentligen inte ha en produkt med B6 eftersom Lillebror har förhöjda B6-värden.

För vuxna hittade jag en produkt i Tyskland som ser mycket lovande ut: Probio Histamed. Den är dock slut på Amazon just nu och jag har inte hittat en annan leverantör som skickar till Sverige men jag ska hålla utkik efter det. Ni får gärna hjälpa mig och hojta till om ni hittar ett sätt att beställa till Sverige!

Yasmina, The low histamine chef, rekommenderar produkter från Seeking Health och OptiBac. Jag har inte tittat närmare på dem, det känns som om hon har sagt det det finns att säga om dem. Ingen idé att uppfinna hjulet på nytt.

Denna produkt – Lactobacillus rhamnosus GG – ser bra ut. Jag hittade den i en utländsk shop som skickar till Sverige, jag har dock aldrig handlat därifrån själv. De har även en produkt med enbart Bifidobacterium longum (grön).

Men i Sverige då. Det var inte lätt att hitta probiotika för vuxna som uppfyller mina krav men man kan faktiskt ta probiotika för barn även som vuxen.
BifAcid kan dock funka. Den enda lilla osäkerheten är Lactobacillus acidophilus men många tål den bra.

Jag har hållit rätt strikt på just mina krav när jag har letat produkter. Om man inte måste vara lika strikt eller har andra krav hittar man ofta ett större urval. Om ni hittar probiotika som funkar för er, tipsa gärna här i kommentarsfältet så att fler får möjlighet att testa. 🙂

Om ni (som vi) äter naturella mjölkprodukter, kolla upp Verums sortiment. Deras hälsoprodukter innehåller bra magsyrabakterier och kan vara ett komplement. Dessa är i regel 1:or på SIGHI (tåls ofta i måttlig mängd) och det vi tänker på är att varva så att vi inte äter samma flera dagar i rad.

Detta är som sagt en kort sammanfattning med några tankar och idéer. Man kan skriva mycket mer och jag får ju erkänna att temat probiotika vid HIT visade sig vara intressantare än jag trodde. Det är inte omöjligt att jag skriver ett uppföljande inlägg men för stunden får det räcka med detta.

Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042653/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22815978
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042653/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26433560
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jphs/107/2/107_08028FP/_pdf/-char/en
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4701830/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3889603/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27608474
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0031951#pone-0031951-g008
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3316997/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3285189/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22185927
https://www.hindawi.com/journals/grp/2012/950582/

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

4 comments to this article

 1. Annelie Forslöf

  on December 27, 2017 at 5:07 pm - Reply

  Tack för all info. Vilket jobb du har lagt ner på detta! Tack!

  • CK

   on December 27, 2017 at 9:24 pm - Reply

   Tack själv för att du tar dig tid att kommentera! 🙂

 2. Gunilla

  on December 28, 2017 at 2:11 am - Reply

  Mycket intressant att läsa det du skriver. Jag klarar att använda Innate’s Flora 20-14 och har försökt använda MegaSporbiotic under de senaste två månaderna. Jag tror att det är bättre med sporebiotic. Då kanske man inte behöver fylla på med nya mjölksyrebakterier.varje dag. Det tog lång tid innan mina tarmar vand sig vid Flora. Jag använde mycket små doser i taget och efter många månader fungerade det. Nu gör jag likadant med Sporebiotic och hoppas på det bästa. Bacillus Indicus är den mjölksyrebakterier som jag misstänker stör hela tiden. Jag vet att jag blir snabbt sjuk av lykopen i tarmarna och denna bakterie främjar tiiverkningen bl a av denna.
  Det är svårt att skriva här i mobilen eftersom det är så liten stil. Återkommer med mer info om mjölksyrestammarna i dessa produkter när jag sitter vid en dator.

  • CK

   on December 28, 2017 at 8:57 am - Reply

   Tack för att du delar med dig! 🙂

Leave a Reply