När quercetin inte fungerar. Och om att ha en sällsynt diagnos.

Jag har skrivit om den mastcellsstabiliserande flavonoiden quercetin, hur den, som andra mastcellsstabiliserande ämnen, hjälper vid hjärndimma (brain fog) och andra neurologiska problem som orsakas av “bråkiga” mastceller och histaminrecepteror i hjärnan och resten av kroppen, hur den även hjälper vid histaminintolerans och i vilka livsmedel den finns. Läs här (glöm inte att klicka vidare på länkarna till olika studier, det är intressanta grejor). Det är dock inte något som fungerar för alla och även om vi blev jättehjälpta i början pekar nu en del mot att vi måste sluta med det tillskottet.

Men först: fortfarande blir fler med histamin- och mastcellsproblem hjälpta än stjälpta av quercetin så om det inte finns något som uppenbart talar emot att ta det tycker jag att du ska testa. Det är som sagt extremt effektivt och eftersom det är en naturlig flavonoid utsätter du dig inte för större risk än att det helt enkelt inte funkar.

Men ja. Lillebror mår inte så bra just nu. Det är flera faktorer som spelar in: vi tror att han är i en tillväxtfas eftersom han äter som en hel karl och klagar över “ont i kroppen” eller ont i händerna. Jag är inte helt säker, ledvärk nämns i mastocytossammanhang men just nu väljer vi att tro på att det är någon form av växtvärk, alt. att han kanske har en förkylning på g, många är ju sjuka nu. Han har dessutom problem med ringorm och sedan är fysisk aktivitet en trigger. Hans mastceller var synligt triggade idag efter att han och Storasyster först hade varit på en lekplats och sen hoppat studsmatta. Jag kanske är helt ute och cyklar men jag tänker också pollen. Jag vet att det egentligen är för tidigt men vi har haft riktigt fint vårväder, sol och lek i bara tröja-väder typ…

I vanlig manér, när det är något utöver det vanliga, kollar jag först i mastocytoskretsar efter input. Där kom quercetin på tal, som han tar med vitamin C, och så effektivt som det må vara, en del tål det inte i längden. Undermetylerare t.ex. Och personer med vissa genetiska mutationer, ex en som heter COMT och har med metylering att göra. Be mig inte förklara detta, det är rena grekiskan! Hursom, vi har gjort ett gentest via ett amerikanskt företag (23andme) som en gång i tiden erbjöd personer med en mastcellsdiagnos ett gratistest så jag har tillgång till jag vet inte hur många av Lillebrors (och mina egna) gener och mutationer.

Iaf kom detta på tal, och det ringde en klocka, något sa Yasmina, The Low Histamine Chef, i en av sina videos om tillskott vid histamin- och mastcellsproblematik. Om du tittar på den andra videon så tar hon direkt upp det. Allt detta med genetik och mutationer är otroligt komplext, jag är SÅ glad att jag får fantastisk hjälp att tolka detta, men kortfattat, enligt Lillebrors genetik är quercetin inte något han ska ta extra. Alls.

Vi tänker fortsätta att ge kost med fokus på bl.a. quercetin (gröna äpplen, gul paprika, blåbär,…) eftersom det är så fantastiskt bra. Jag hoppas/tror att det med ett potent tillskott kanske helt enkelt blir för mycket av det goda… Nu har jag istället klickat hem det vitamin C-preparat som Yasmina rekommenderar i den första videon (ca 6:12 min). I slutändan är det vitamin C som ingår i hans basmedicinering, att vi fick med quercetin var en slump, så förhoppningsvis funkar detta bättre. Det känns iaf säkrare att ge honom…

Som vanligt hittade jag det bara på iHerb (varför är det så svårt att hitta rena tillskott till ett ok pris i detta land?), det heter Twinlab Allergy-C och kommer i 200 öppningsbara kapslar (viktigt då vi tömmer i vatten, Lillebror vill inte svälja kapslar/tabletter) så de räcker i 100 dagar. Om du vill beställa dem (eller något annat för den delen) och det är första gången blir jag inte alls vrång om du använder min kod PGD332. 😉 Det ger dig 10$ rabatt och mig 5$ eller så.

Nu hoppas jag att detta skov går över fort. Jag tycker det är jättejobbigt att inte ha kontroll eller jo, ffa att inte förstå vad som händer. Att fråga sig varför? Hur? Kan det…? Är det det…? Hela min fritid går åt att lära mig mer, att utforska, att förstå och helt plötsligt säger det poff och logiken/kunskapen räcker inte till. Och här har ni kruxet med att ha en sällsynt diagnos: det är inte så att man kan ringa 1177 och rådfråga. Jag kan inte ens kontakta Lillebrors behandlande läkare för han förstår inte sjukdomen, han är inte alls lika insatt i sjukdomsbilden, möjliga konsekvenser, för att inte tala om genetik…

Jaja, nu är det färdiggnällt. För idag. Lillebror stannar hemma med mig i morgon, hur nu det ska gå med skolan. Men nu har han kommit hem från sin pappa och jag vill ha full koll i ett dygn iaf, vad gäller vad han äter, aktiviteter,… Kanske hittar jag en röd tråd eller en förklaring. Eller så får det läggas i lådan för obesvarade frågor och oförklarliga reaktioner. “Mastocytos, plötsligt händer det.” Helvetesskit, vad lack man blir ibland! Så. Nu fick jag ur mig det också.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply