Om paleo & HIT

Efter en magsjuka tålde Lillebror plötsligt inte mjölkprotein. Han var dessförinnan på en laktosfri kost men nu gick alltså inte det heller. Det gjorde hans kost lite komplicerad och när jag googlade stötte jag på stenålderskosten, paleo. Den var så himla lik en låg-histamin-kost utan mjölk att jag kunde kopiera en del recept rakt av. Man får så klart ta bort/ersätta de livsmedel som inte fungerar vid HIT men själva grundkonceptet fungerar kanon. Jag brukar säga att vi äter en paleoinspirerad, glutenfri låg-histamin-kost.

Paleoköket och HIT-köket har följande gemensamma nämnare:
Ren, naturlig mat utan tillsatser
Inga hel- och halvfabrikat
Inga baljväxter

Sen utesluter paleoköket även spannmål, mjölkprodukter och socker – detta rekommenderas vid HIT men är inget “måste”. Om man bortser från vete, det avråder HIT-köket från. Vi har valt bort gluten för att avlasta kroppen och då hittar man genast ännu mer i paleoköket som man kan använda sig av.

Men, iaf, grundkonceptet är väldigt lika så om du letar matlagningsinspiration rekommenderar jag att titta närmare på stenåldersköket. Du får skippa nötter och tomat och allt som SIGHI avråder från men det gör man lätt när man har fått ett hum om allt.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

One comment to this article

  1. Nisse

    on April 9, 2016 at 5:14 pm - Reply

    Tänk, när jag söker info om olika dieter så hamnar jag allt som oftast på din sajt. Nu undrade jag om det skulle gå att kombinera paleo och låghistaminkost och voilá ….Connors kitchen. I förrgår sökte jag på vad man skulle kunna använda istället för ägg i bakrecept och …..just det, Connors kitchen.
    Tack så otroligt mycket för all info du lägger ut.

Leave a Reply