Glutenfri limpa utan jäst

Jag fick ett recept från en väninna, ett recept på LCHF-bröd. Vad gäller bröd kan man hitta en hel del inspiration i LCHF-köket faktiskt, som dessa frallor utan mjöl t ex. Jag ändrade lite och resultatet ser ni här.

Gluten free and yeast free loaf of bread

10 ägg
0,5 dl ghee, smält (funkar säkert med oliv- eller kokosolja också, då blir den även helt mjölkfri)
1 dl kokosmjöl
1 dl potatismjöl
2 msk fiberhusk*
2 tsk bakpulver**
1 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Kör alla ingredienser i en matberedare.
Häll i en smörad/oljad brödform och låt stå i ca 10 minuter.
Sätt sedan in i ugnen och grädda den i ca 45 minuter.

Jag har inte bakat med kokosmjöl på ett tag och nu kom jag också ihåg varför – kidsen gillar inte den lite speciella smaken. Brödet fick godkänt men inga stående ovationer, p g a “eftersmaken” som Storasyster kallade det. Om man bortser från kokosmjölsmaken (som inte stör mig alls) så blev konsistensen jättefin (som glutenfritt bröd utan jäst blir). Vi ska ha dem till rostmackor till frukost i morgon, vi får se om den ändrade konsistensen gör att de ignorerar eftersmaken. Om inte blir det mer till mig!

* Fiberhusk verkar tålas rätt bra, annars kan du byta ut det mot pofiber, som verkar tålas snäppet bättre (enligt en icke-vetenskaplig studie i snackisgruppen Histaminintolerans, kost och råd). Ta då lite mer.
** Vissa med histaminintolerans reagerar på bakpulver och tål istället hjorthornssalt bättre. Ta då halva mängden.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply