Glutenfria, saftiga frallor

Årets första recept blir ett recept på frallor! Eftersom jag fortfarande måste baka Lillebrors bröd till förskolan har det blivit några sista minuten-hopkok eftersom jag ofta kommer på SMSet med: “Vi behöver nytt bröd.” på kvällen. Jag såg ett recept på frallor på Facebook som jag bestämde mig för att experimentera med. Det innehöll mandelmjöl men jag gjorde havremjöl (mixade glutenfria havregryn med en stavmixer) och jag hade bara yoghurt hemma. Jag har för mig att ursprungsreceptet innehöll creme fraiche men som jag skriver nedan kan man nog ta lite “vad som helst”, beroende på vad man tål. Som vanligt i låghistaminköket är de utan jäst och man kan göra dem mjölkfria också om man t ex väljer kokosolja och kokosgrädde.

De blev riktigt goda, inte alls kompakta. Lite knastriga, som det ibland blir när man använder mycket pofiber, men det gör inte mycket tycker jag. Jag funderade på att slänga i några pumpakärnor i smeten men sen kom jag på att Lillebror inte äter synliga såna. Men jag tror att han kommer att bli mycket nöjd med dessa släta frallor iaf.

Gluten free and yeast free french rolls

Detta gav 8 frallor:

4 ägg
4 dl kokosgrädde/fet naturell yoghurt/naturell creme fraiche/iMat
50 g smält smör/kokosolja
2,5 dl havremjöl
1,5 dl pofiber
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa äggen pösiga och blanda i den naturella yoghurten och oljan.
Vispa ner de torra ingredienserna. Blanda väl och låt stå och svälla i 10 minuter.
Forma bollar med blöta händer och fördela på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda nere i ugnen i ca 1 timme.
Ta ut och låt svalna under bakduk/handduk på galler.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply