Glutenfritt filmjölksbröd

Det där med glutenfritt bröd utan jäst är ju som bekant ett problem men när jag idag, i ett helt annat sammanhang, hörde någon nämna filmjölksbröd tänkte jag att: “Nu jäklar ska jag göra en glutenfri variant!”

Filmjölk är lite av ett oskrivet blad i histaminvärlden. Enligt vad som har framkommit i vår diskussionsgrupp på Facebook – Histaminintolerans, kost och råd – verkar det som om fil tåls bra, ibland t o m bättre än vanlig yoghurt. Här har vi inga problem med mjölkprodukter så för min del fanns det ingen tvekan, jag gick all-in.

Glutenfree bread with lingonberries

3 dl rismjöl
2 dl havregryn, glutenfria (går så klart med vanliga också)
2 dl potatismjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver (en del tål hjorthornssalt bättre)
4 dl fil
2 msk lingonsylt

Glutenfree bread with lingonberries

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en matberedare.
Tillsätt filmjölken och lingonsylten och mixa ordentligt.
Häll smeten i en brödform och grädda i ca 40 minuter mitt i ugnen.
Ta ut och låt svalna på galler under handduk.

Frys in i skivor och rosta direkt från frysen när brödlusten faller på!

Potentialen alltså! Om man vill ha ett fröbröd kan man blanda i ex. chiafrön och pumpakärnor. Med lite äppelmos istället för lingonsylt blir det lite sötare. Eller torkade bär kanske.
Vad gäller lingonsylten så använder jag Torfolks ekologiska lingonsylt.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

3 comments to this article

 1. Åsa

  on March 1, 2015 at 1:50 pm - Reply

  Testade att baka det här idag men det blev väldigt degigt trots att jag hade det i ugnen i över en timme. Efter några smakbitar kommer det nu åka i soptunnan. Vet inte om jag gjorde något fel eller om jag har för höga förväntningar på glutenfria bröd (har hittills inte hittat något som blivit lyckat). Är det meningen att det ska vara degigt?

  • CK

   on March 3, 2015 at 12:34 pm - Reply

   Nej, degigt ska det inte bli men glutenfritt bröd är ofta lite “svampigt” eller vad man ska säga. Det blir aldrig lika fluffigt som bröd som är bakat på vetemjöl och/eller med jäst. Det enda sättet att få glutenfritt bröd att ha samma konsistens som vitt bröd är att rosta det. Rostar man det smakar det som vanligt rostat bröd, men äter man det färskt så känner man skillnaden, det går inte att undvika. 🙂

 2. Nisse

  on June 7, 2015 at 8:10 am - Reply

  Har nu bakat detta bröd i stort sett varje vecka sedan i våras och aldrig misslyckats (jo, en gång när jag blandade ner blötlagda russin, vilket gjorde att limpan inte höjde sig en millimeter!). Har dock skippat lingonsylten som jag tyckte inte bidrog till nåt (och så blev det en mysko färg). En gång hade jag inte nog med rismjöl så jag tog lite majsmjöl också, vilket blev lyckat. Så nu tar jag hälften rismjöl och hälften majsmjöl. Tror det är okej ur histaminintoleranssynpunkt. Brukar även slänga i lite russin också, inte blötlagda dock, se ovan.
  Stort tack från oss för ditt enorma arbete att delge oss alla med din kunskap och finurlighet i köket.

Leave a Reply