Låghistaminfrallor – jästfria, glutenfria och mjölkfria

Som ni ser så ingick även en del pyssel i dagens brödexperiment. Jag hade bilden av såna där minibaguetter framför ögonen, formmässigt, och tänkte använda receptet på min senaste glutenfria limpa men smeten är ju så rinnig att jag fick pyssla former. Jag fick även ändra lite på receptet eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma.

De blev jättebra! Ingen “eftersmak” som Storasyster anmärkte på när det gäller limpan eftersom jag tog rismjöl i stället. Mycket ägglastiga så klart men så är ursprungsreceptet hämtat från LCHF-köket. De blev naturligtvis lite plattare än vanliga minibaguetter men det gick ändå bra att dela dem och lägga i två ostskivor. Jag ska försöka göra runda för hamburgarebröd. Jag har några keramikskålar som jag tror kan funka. Annars kan man använda aluminiumfolie för att forma dem som korvbröd. Om man nu hittar korv som fungerar som histaminintolerant… Men äh, man kan ha korvbröd till annat! Och dessa funkar så klart även för personer som inte äter låghistaminkost så gör korvbröd ni!

Gluten milk and yeast free bread

10 ägg
0,5 dl olivolja
1 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
0,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver (ta 1 tsk hjorthornssalt om du inte tål bakpulver, det brukar i så fall fungera bättre)
1 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser i matberedaren.
Gör former av aluminiumfolie.
Olja in formerna* och fyll med ca 2 cm smet.
Grädda i ca 35 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler.

* Detta kommer jag att göra annorlunda nästa gång. Det funkade men folien fastnade lite här och där. Jag tror att det blir bättre om man lägger i bakplåtspapper i botten.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply