Önskemellis: bananbröd. Och om histamin och bananer.

Storasyster önskade sig bananbröd till mellis efter skolan och eftersom Lillebror och jag hänger hemma i sjukstugan lovade vi att fixa ett bananbröd värdig en toppenstorasyster. Naturligtvis glutenfritt och jästfritt och äggfritt blev det också. Vi valde en lite sötare variant genom att tillsätta russin. Fortfarande ljummet, saftigt bananbröd med russin med lite smör på och ett stort glas mjölk – lyxmellis! Som dessutom fick mig att tänka tillbaka på de otaliga Rosinenbrötchen jag åt under mina år i Tyskland.

Bananer har ett oförtjänt dåligt rykte i histaminkretsar. Histaminnivåerna ökar med mognadsgraden men så länge man väljer bananer som fortfarande är lite gröna tåls de i regel bra. Ur histaminsynpunkt. Däremot innehåller bananer andra biogena aminer som ställer till det för vissa, ffa tyramin och serotonin. Vad gäller tyramin verkar rekommendationen att utesluta bananer p g a tyramin basera sig på en händelse där en indisk man åt en hel kokbanan – med skal och allt – vilket slutade i ett besök på akuten. Bananskalet innehåller (som det i regel alltid är med skal) mycket högra halter av allt, så hade han bara ätit fruktköttet hade det antagligen inte gått så illa. 😉 Som med allt annat när det gäller histaminintolerans är det den egna kroppen, den egna känsligheten som styr. Har du ännu inte riktigt lyckats klura ut vad du reagerar på (histamin, tyramin, bensoesyra, salicylater,…) kanske du bör vara restriktiv med bananer. Men annars måste du baka detta bananbröd för oj, vad gott det var!

Glutenfree banana bread

2 bananer (åt det omogna hållet)
2 dl filmjölk
2 dl havregryn
2 dl rismjöl
2 dl potatismjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Valfritt, exempel för ett sötare bröd:
1 tsk vaniljpulver och/eller
1 dl russin* och/eller
1 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa havregrynen till havremjöl.
Blanda i resten av ingredienserna och mixa väl i matberedaren.
(Rör ner russinen med en slev.)
Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
Klä en brödform med bakplåtspapper eller smörj den och häll i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter.

Låt svalna men ät gärna när det fortfarande är lite ljummet.

* Torkad frukt är så klart ingen färskvara men om man väljer utan tillsatser så fungerar de i regel bra. Undvik ffa torkad frukt med svaveldioxid och sulfit.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

2 comments to this article

 1. Kristina

  on December 20, 2017 at 7:11 am - Reply

  Hej!
  Tack för all information här. Ovärderligt!
  Jag undrar om du kan skicka/lägga upp en bild på hur gröna bananer du använder.
  MVH
  Kristina

Leave a Reply