Äggrulle. I vårt låghistaminkök även kallad rulltårta.

Jag har sett dessa äggrullar lite överallt på Facebook och eftersom de även funkar finfint i låghistaminköket tänkte jag överraska kidsen med en “rulltårta”. Jag kan inte säga att den heter något med ägg för då är det tydligen äckligt innan man smakar… Hursom, det var pilligt men resultatet fick godkänt så det var värt svordomarna.

Sweet egg roll

Till oss tre tog jag
4 äggvitor

Evtl. smaksättning: lite ceylonkanel eller kardemumma, honung eller annan sötning, vaniljpulver om du tål.

Fyllning
vispgrädde (utan karragenan!)
banan (tänk på att den ska vara åt det gröna hållet!)

Andra förslag: tärnat päron med honung, bär och grädde, tärnat äpple och ceylonkanel,…

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa äggvitorna till hårt skum. (Blanda i evtl. smaksättning.) Rå äggvita är en baddare på att frisätta histamin så slicka inte på visparna. Inte för att vispad äggvita är något att slicka upp kanske. 😀
Smeta ut det hela på en bakplåtspappersklädd plåt. Det är lite klurigt att få till tjockleken. Min blev lite ojämn och de tunna ställena var svåra att få loss så minst 0,5 cm säger jag.
Grädda i ca 7 minuter. Vispa grädden under tiden. Ha koll på färgen. Brunaktig i kanterna är ok men i mitten ska det hela vara typ gyllengult.
Ta ut och låt svalna.

Lossa från bakplåtspappret, och det var inte det lättaste. Som tur är hade jag läst att många har problem med att få smeten att lossna så jag hade förberett vatten som jag penslade på bakplåtspappret och då gick det, men man får inte ha bråttom.

Fördela grädden på härligheten och rulla sen in bananerna och servera. Jag hade inte behövt smaksätta äggvitan eftersom jag tycker att grädden och bananen gav tillräckligt med smak men kidsen hade fördragit om den hade smakat något (helst sött då). Lillebror tål lite vaniljpulver här och då så det tror jag att jag testar nästa gång. För en nästa gång blir det.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply