Glutenfri morotskaka till gofikat

Idag slog det mig att det är vår sista sommarlovshelg. Nästa vecka är kidsen hos sin pappa och sen är det back to school för Storasyster. En annan börjar en vecka senare. Inte för att vi har haft sommarlov – jag har jobbat hela lovet – men jag tyckte ändå att det krävde specialfika. Jag hade en massa morötter men kidsen var inte sugna på morotsbollar så jag googlade på morotskakor. Jag fick improvisera med ingredienserna men i slutändan blev det bra – jättebra t o m. Enligt Storasyster var denna morotskaka “den bästa glutenfria mat du någonsin gjort”! Jag hade inte ingredienser till en glasyr så vi åt med vispgrädde (utan karragenan så klart). Det gick det med!

Gluten and milk free carrot cake

4 ägg
5 dl rivna morötter
1 dl ghee (funkar säkert med kokosolja eller annan olja)
1 dl potatismjöl
1 dl rismjöl (funkar säkert också med majsmjöl)
1 dl pofiber
1 dl kokossocker
2 tsk bakpulver (ta 1 tsk hjorthornsalt om du är känslig för bakpulver)
1 tsk salt
1 tsk ceylonkanel
1 tsk kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen och tillsätt oljan och morötterna.
Blanda i resten av ingredienserna och vispa väl.
Fyll smeten i en oljad form.
Grädda tills den får en fin färg. Jag missade tyvärr att hålla koll på tiden… Jag hann klippa Lillebror och duscha av honom och ta in en tvätt tills jag tyckte att färgen var fin. Gissningsvis tog det ca 40 minuter.

Den blev riktigt saftig och god och det blev så mycket att vi nu har en form i frysen!

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply