Knäcksås till glassen. Och allmänna glasstips.

Sista lovveckan för kidsen så vi kör lite “lördag hela veckan”-tema. Inte hela veckan kanske eftersom jag inte är så lyckligt lottad (mina höstkurser börjar idag) men några lediga dagar blir det och så lite extra mys på det. Vi brukar t ex inte äta efterrätt efter middagen men idag blev det så. Knäck är godis som Lillebror kan äta och det är inte ovanligt att vi gör det som lördagsgodis när vi har en extrasöt tand. Igår fick jag tipset att göra knäcksås till glass och DET var jag ju bara tvungen att prova. Efter middagen idag rotade jag fram ett vanligt knäckrecept och satte igång. Eftersom jag inte är ett fan av vitt socker och lillebror tål kokossocker bättre körde jag på det så smaken blev lite mer nötig/kolaaktig än typisk knäckig. Jag hade inte heller någon ljus sirap så jag tog mörk. Det gick det med!

Vad gäller glass så är det som med allt annat – det är i regel tillsatserna som gör dem olämpliga vid histaminintolerans. Jag har hittat tre glassar som man kan köpa som Lillebror gillar och tål. Dessa är GBs Gräddglass gammaldags vanilj, Oatlys vaniljglass (den är lite gränsvärdig men funkar så länge vi håller koll på resten av histaminhinken) och Änglamarks ekologiska vaniljglass.

Dessa är hyfsat snälla när det gäller ingredienser och tillsatser och funkar för oss som inte äter glass varje dag men man kan lätt göra egen glass om man ändå är tveksam. Här kommer några recept som vi har snott ihop här i låghistaminköket:
Bananglass (“Får man äta bananer?”)
Glass med körsbär
Glass utan glassmaskin

Caramel sauce for ice cream

KNÄCKSÅS

Till tre portioner tog jag
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl grädde (40% UTAN karragenan)
0,5 dl kokossocker
1 tsk smör

Rör ihop allt och mikra sedan till lagom konsistens. I min mikro tog det 2×2 minuter. Jag tog ut och rörde om efter de första två minuterna.
Har du ingen mikro eller vill du hellre koka på spis så går det så klart lika bra. Koka då upp under omrörning och låt puttra några minuter. Du ser/känner på konsistensen när den är bra. Du behöver inte göra något kulprov eller så, det ska kännas som tjockflytande kolasås.

Såsen stelnar och blir så där perfekt seg när den kommer i kontakt med glassen – kidsen var lyriska, mums!

Precis som kolaklubborna jag gör till julen kan man byta ut grädden mot kokosmjölk eller kokosgrädde, om man vill ha en mjölkfri sås.

En annan sås som är god till glass är honungssås med kardemumma!

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply