Klassisk kålpudding i låghistaminköket

Kålpudding är en sådan där klassisk rätt som även fungerar om man måste hålla koll på sina och kostens histaminnivåer. Det enda som man måste vara försiktig med är köttfärsen – använd bara nöt, inte blandfärs med gris, och använd bara jättefärskt kött som inte legat inplastat i kyldisken. Kyldiskar är en perfekt grogrund för bakterier, beroende på vilket protein man pratar om innebär det snabbt ökande histaminhalter.
Ja, och så strunta i pepparn som ofta förekommer i originalrecepten. För att tillsätta lite mer smak pressade jag i en vitlöksklyfta. Vid histaminkänslighet tåls vitlök i regel “i normal, måttlig mängd” men vet du med dig att du inte gör det så strunta i den. Tål du den är det bara bra för den har inte bara mastcellsstabiliserande utan även antiinflammatoriska egenskaper.

Swedish cabbage pudding

1 normalstort vitkålshuvud (jo, jag vet, men jag vet inte hur jag ska beskriva det bättre, det var inte stort och inte litet)
2 msk fett att fräsa vitkålen i (jag tog ghee men du kan använda smör, olja,…)
2 msk mörk sirap
500 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 dl mjölk eller grädde av det slag du tål
1 tsk salt
1,5 dl buljong, hemgjord

Sätt ugnen på 175 grader.
Strimla eller hyvla vitkålen med en osthyvel. Jag strimlar med matberedaren.
Fräs strimlorna i fettet tills de är mjuka och har fått en fin färg.
Pressa vitlöksklyftan och blanda köttfärs, ägg, mjölk, salt och vitlök.
Lägg hälften av vitkålen i en ugnsfast form, bred på köttfärsblandningen och fördela resten av vitlöken ovanpå.
Häll över buljongen.
Skjuts in i ugnen, i ca 45 minuter.

Gör en sås genom att reda skyn i formen. Jag orkade inte det idag (jag håller mig till det absolut nödvändigaste när kidsen inte är här ;-)) utan hällde bara upp den i en muffinsform och ställde i frysen. Det blir en god sås till köttbullarna.

Ät med lingonsylt – antingen egen eller mosade bär eller så funkar Torfolks ekologiska – och potäter.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply