Låg-histamin-köttfärssås, utan tomat

För inte ens 1,5 år sen var det otänkbart. “Köttfärssås utan tomat? Det kan ju inte vara ätbart…” Idag är jag smartare på flera plan, bl.a. när det gäller detta. Nog för att jag saknar riktig tomatsås (för det blir inte lika med gula tomater) men det går jättebra helt utan. Som den köttfärssås jag snodde ihop här. Oftast är den just ihopsnodd, man tar lite av det ena och det tredje, en nypa här, en tesked där.

Jag gör ofta mer grönsaker än jag behöver för såsen för då får jag en råkostsallad i samma veva. Matberedare gör jobbet liksom. Det roliga är att kidsen sällan äter av salladen men såsen, som innehåller samma, äter de minsann. Ja ja, köttfärssås är som gjord för att gömma lite nyttigheter i.

Spaghetti sauce without tomatoe - nomatoe

Här har vi
morot
rödbeta
gul paprika
gul lök
i matberedaren. Mixa tills allt är smuligt.

Fräs köttfärs i lite olivolja, sött paprikapulver och en pressad vitlöksklyfta.
Tillsätt hälften av grönsakerna och rör runt.
Tillsätt buljong (jag tyg fyra iskuber av grönsaksbuljongen jag gjorde i förrgår) och lite vatten.
Tillsätt grädde/matlagningsgrädde/mjölk tills du får önskad konsistens. Bara vatten går också utmärkt men idag kände jag för en lite krämigare sås.
Tillsätt en nypa salt, helst färsk oregano men torkad går också, rör runt och låt puttra en stund. Grönsakerna får inte vara för hårda. 😉

Salladen gör du av resten av grönsakerna. Tillsätt en msk hampafrön, lite salt, 1 tsk olivolja och en 1 tsk ättikssprit. Jag gillar ättiksspritens fräscha smak men den kan man strunta i, grönsakerna gifter sig ändå riktigt bra.

Köttfärssås kan man ju äta till allt (på pizza, med ris, med potatis, pommes frites (Storasysters favorit)), idag blev det glutenfria spaghettis, som Lillebror hade beställt. Och så så klart toppade med riven mozzarella.

En underbar vardagsrätt som man faktiskt inte måste vara utan bara för att man inte kan äta tomater.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply