Piroger med äppelfyllning

Nu har jag premiärbakat med Lailas glutenfria gula mjölmix. Jag har hittills bara använt rena mjöler men Lillebror är lite mindre känslig nu med ny medicinering (jag återkommer om det) så vi testar att tumma lite på det ena och andra. Det finns även en blå mjölmix men den innehåller guarkärnmjöl, det är ett lite osäkrare kort än xantangummit, ur ett histaminperspektiv. Hur som helst så var det kul att inte behöva hålla på med olika mjölsorter och stärkelse, bara att ta den mjölmängd som behövs, och sen blev det himla bra också! Jag skulle kunna tänka mig att denna deg även funkar för en pizza calzone (med histaminsäker fyllning då).

Idag gjorde jag dock piroger. Vi ska ut på en roadtrip till helgen, det blir några timmar i bilen, och dessa ska kidsen få som brunch i bilen tänker jag. Därför valde jag en söt fyllning med äppelskivor, honung och kanel (söta mutor funkar oftast bättre ;-)). Vill man ha en söt deg också kan man ju tillsätta någon form av sötning men det kände jag inte för.

Pasty with apple and cinnamon

Pirogerna
3 dl mjöl (Lailas gula)
1 tsk bakpulver
75 g smör av det slag du tål, rumsvarmt
1 dl vatten
1 ägg att pensla med

Fyllning
1 grönt äpple
lite ceylonkanel
lite honung

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till degen.
Dela upp degen i 5 bollar (eller fler eller färre, beroende på hur stora piroger du vill ha).
Kavla ut och ta ut cirklar med ett glas eller en skål.
Skala äpplet och skär i skivor.
Fördela på ena hälften av rundlarna. Lämna kanterna fria.
Ringla lite honung över äppelbitarna och pudra med kanel.
Vik över den andra hälften och tryck till längs kanterna.
Pensla med ägget och pudra med lite kanel.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
Låt svalna under handduk.

Dessa går naturligtvis att göra matigare, då skulle jag iofs nog inte pudra utsidan med kanel. Man kan fylla dem med vad som helst (i stort sett, bara SIGHI och/eller den egna känsligheten sätter gränser).

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply