Barnens favorit och den underskattade gurkan

Kidsen är tokiga i denna sallad: skalad, tärnad gurka och majs. Inget mer. Innan Storasyster kunde prata rent så kallade hon den för “fruktsallad”, vilket ibland ledde till förvirring. För att inte tala om när hon åt blodpudding – som hon kallade chokladpudding. “Jag vill ha chokladpudding” – då åkte blodpuddingen fram och hon var alldeles salig. 😀 Idag äter vi inte blodpudding och chokladpudding är chokladpudding. Men, men, iaf…

Photo_Collage_Maker_m17c0r[1]

… Jag gjorde denna idag (till kycklingklubbor) och då slog det mig att gurkan är en sjukt underskattad grönsak. Jag minns att min pappa brukade vifta bort den som “den gills inte, det är ingen riktigt nyttig grönsak, den består ju till 99 % av vatten”.

I själva verket består en normal slanggurka av 96 % vatten och ffa i HIT-köket är det inte alls dåligt – vatten är ett naturligt antihistamin så någon med histaminintolerans kan sällan få för mycket vatten. Vattnet i gurkan är dessutom naturligt destillerat – av hög kvalitet. Men den består så klart av mer, quercetin och molybden t.ex., och vitamin C, något som man vid HIT behöver mer av. Och vitamin A.

Gurka tåls också vanligtvis bra, även om man är mycket känslig, så underskatta den inte. Använd den i sallad, kör den i råsaftcentrifugen, ät gurkstavar framför TVn, som smörgåspålägg med lite örtsalt…. Du kan inte äta för mycket gurka.

Läs om gurkan och dess fördelar.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply