Connors kebabsallad utan kebabkött

Vår kebabsallad innehåller inte kebabkött utan kronhjortsskav, den man kan köpa i frysdisken. Det har bara blivit så att vi kallar den kebabsallad. Så den kanske inte är PK men den är god! En väldigt tacksam rätt när man vill erbjuda alla typ samma mat med små justeringar. Köttet kan vi alla äta och även såsen funkar, sen anpassas salladen till Lillebrors histaminkrav medan Storasyster kan lägga till några röda tomater. Detta är också en uppskattad middag i vecken, när man inte är så där vrålhungrig och inte vill hänga i köket i flera timmar.

Kebabsallad kronhjortssallad

Man tager

Ett paket kronhjortsskav
Fräses i lite fett och kryddas. Vi kryddar bara med lite mineralsalt och lite milt paprikapulver (jo, det är i enlighet med SIGHI, jag lovar).

Vitlökssås
En halv vitlöksklyfta (men det är för att barnen ska äta, till mig själv hade jag nog tagit två :-D), hackad, lite salt och så naturell yoghurt (jag minns att vi tog iMat vid något tillfälle, det gick också). Både yoghurten och vitlöken är 1or på SIGHI (“tåls i regel i måttlig mängd”).

Vår sallad
Isbergssallad
Gurka
Majs
Rivna morötter
Tärnat grönt äpple
Gul lök

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

3 comments to this article

 1. L

  on January 22, 2017 at 10:42 pm - Reply

  Hej!

  Jag undrar om du har skrivit hur tryptasvärdet i kroppen hänger ihop med mastocytos/histaminintolerans? Vissa läkare verkar se det som att ett förhöjt tryptasvärde är den enda indikationen på en mastcellssjukdom, men som jag förstått det så kan värdet även vara inom normalintervallet ibland. Det jag också funderat på är om tryptasvärdet då alltid är förhöjt, eller om det höjs särskilt mycket vid intag av histaminrik mat och liknande.

  Har sökt, men inte hittat tyvärr.

  • CK

   on January 24, 2017 at 1:36 pm - Reply

   Hej!

   Tryptas är – precis som t ex histamin – ett ämne som mastcellerna frisätter. När man förmodar en mastcellsdiagnos (mastocytos eller MCAS) mäter man tryptas med ett blodprov. Ett förhöjt värde kan indikera mastocytos (>11,4 anses som förhöjt och >20 som högt; det förhöjda värdet sänks dock mer och mer och många specialister pratar om förhöjt redan över 8). Vid MCAS (mastcellsaktiveringssyndrom) är det svängningen mellan ett tryptasvärde i “viloläge” och ett tryptasvärde vid reaktion som är indikationen man letar efter. Man kan alltså ha MCAS vid låga, s kl normala värden, bara man har svängningen.

   MEN, och det här är kruxet, mastocytos förekommer även vid låga tryptasvärden (närmare 80% HAR ett värde över 20, ca 20% (1/5 alltså) har låga tryptasvärden och ändå mastocytos), och det finns personer med MCAS som inte har den ökade svängningen. Tyvärr är ffa primärvården men även specialistläkare ofta inte medvetna om detta och hänger upp sig på ett lågt värde. Ett lågt tryptasvärde är ofta lika med ingen vidare utredning åt mastcellshållet. Att tryptas är ett (1) av flera underordnade diagnoskriterier glöms gärna bort.

   • L

    on February 1, 2017 at 10:19 pm - Reply

    Stort tack för svaret!

Leave a Reply