Sallad. Med inbyggd kylning. Och kan jag äta gula tomater?

Idag har jag hjälpt min mamma att flytta och alla vet hur det är att flytta: kaos. Överallt. (Nu blev detta tidernas smidigaste flytt men det visste vi ju inte innan.)

Hursom, jag funderade på hur vi skulle lösa lunchsituationen och kom fram till att en sallad är bra. Nu visste jag inte hur vi skulle ha det med kylning (ni vet, i mat som förvaras i rumstemperatur ökar histaminhalten, ffa känsligt protein) men då fick jag veckans snilleblixt: sallad med kylning.

Jag hade fryst in broccolipesto i platta plattor så min idé var att bryta en sådan platta i bitar och ha i salladen. Så förhindrar man för höga temperaturer och då är det inte tvunget att ha tillgång till en kyl. Så länge “isbitarna” är kalla bromsar man histaminutvecklingen. Man får så klart, som alltid, se till hur känslig man är. Jag gjorde salladen på morgonen för att äta till lunch och transporterade den i kylväska.

Salad with cooling pack

Börja med 1 msk olivolja i botten.
Skala/tärna/riva sen de grönsaker du gillar och tål. Lägg i de som väger mest först, avsluta med blad.
Jag hade i gurka, gul paprika, broccoli, rivna morötter, gula tomater, mozzarella och sallad.
Den frysta broccolipeston la jag på mozzarellaosten eftersom den var mest känslig för höjda temperaturer.
Vänd burken upp och ner några minuter innan du ska äta så att oljan rinner ner.

Är du “normalkänslig”, eller hur man ska säga, fungerar det säkert också med tärnad kyckling eller så. Lägg då peston på kycklingen så att den hålls extra kall.

* * * * * * * * * *

När jag nämner gula och gröna tomater får jag ALLTID frågan: “Kan man äta gula tomater?” Teoretiskt: ja. Frukter och grönsaker med färre pigment och som inte mognar lika länge som sina färgglada kamrater har ofta lägre histaminhalt/en svagare histaminfrisättande effekt. I tomaternas fall är det så. Lillebror, som reagerar på tomat i alla dess former, kan äta gula tomater utan någon påverkan som helst. Nu skulle jag inte låta honom moffa fritt, det är ändå tomater, men en näve här och där, i en sås,… går jättebra. Jag odlade gula tomater som en galning förra året och tänker göra om det. Läs mer här (där får du också ett recept på låg-histamin-ketchup!).

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply