Nomatsås – pizzasås utan tomat

Jag hör till de olyckligt lottade som måste jobba på sommaren så att andra kan ta semester. Sommarvikariens lott. Men, men, inget att hänga läpp över. Istället försöker jag ligga steget före med matplaneringen för att undvika stress. Förutom att jag behöver ha en uppsättning färdiga matlådor i frysen så måste det även finnas annat lättillgängligt. T ex så måste det finnas pannkaksrullar med sylt i frysen så att man bara kan slita med sig ett par när vädret är bra och man vill hänga på stranden en ledig dag. Ja, jag är född optimist: inte OM vädret blir bra utan NÄR! 😉 Det ska även finnas vanliga pannkakor i frysen och köttfärssås till pasta och färdig köttfärs till nachos. Bl a. Och nomatsås.

Det är snott från engelskans nomato sauce (no tomato sauce) och uppkom genom att någon efterfrågade tomatsås utan tomat. En sådan kan man göra lite hur man vill, principen är ugnsrostade grönsaker som mixas med vätska. En liten bit rödbeta ger en röd färg. Googla på “nomato sauce” för olika alternativ men tänk på att inte alla recept har histaminintolerans som fokus så välj grönsaker som ni tål.

Här har jag bl a använt rödlök och vitlök som är 1:or (“de tåls i regel i normala mängder”). Tål du dem så är det bara bra – de förhöjer smaken rejält och har en del bra egenskaper. Båda är t ex histaminsänkande och mastcellsstabiliserande och vitlöken är dessutom antiinflammatorisk. Tål du dem inte så skippar du dem så klart!

Jag fick improvisera lite för mitt i upptäckte jag att hade slut på olivolja. Sånt stoppar mig inte utan då smälte jag lite smör och ringlade över. Det gick det med. Ett annat spontant infall var att slänga i hampafrön för en ökad nyttighetsboost.

Nomatsås - pizzasås utan tomat

Så här gör du ca 8 dl pizzasås utan tomat:

400 g morötter
50 g rödbeta
2 gula paprikor
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör (eller olja av det slag du tål)
salt
torkad oregano
1 dl hampafrön
färsk basilika
vatten eller buljong

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skär grönsakerna i mindre bitar.
Lägg på en plåt och ringla smöret/oljan över.
Salta och krydda med oregano.
Kör i ugnen tills morötterna är lite mjuka. Rör om då och då.
Lägg grönsakerna i en matberedare och tillsätt hampafröna och basilikan.
Mixa till en såsig konsistens genom att tillsätta vatten. Jag tillsätter 0,5 dl åt gången tills jag når den konsistens jag vill ha. Jag gör den inte för rinnig eftersom den ska funka som pizzasås också eller på varma mackor.

(Ifall du undrar varför jag har olika mängdmått så är det för att jag skulle vara duktig och väga allt denna gång men jag kom så klart av mig…)

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

One comment to this article

  1. Biggan

    on June 5, 2017 at 2:30 pm - Reply

    Tack för att jag hittat din underbara sida med så mycket gott att laga och mycket “visdom”.
    Jag har Systemisk Mastocytos och har hittills fått prova mig fram.
    Tack för att du delar med dig av recept och information.

Leave a Reply